Singh belooft Obama geen banen te stelen

De Amerikaanse president Obama lijkt na drie dagen India veel scepsis over zijn bezoek te hebben weggenomen. ‘We zijn gelijkwaardige partners.’

US President Barack Obama inspects a guard of honour during a welcoming ceremony at the Presidential palace in New Dehli on November 8, 2010. Obama hailed India as an established "world power" as he received a 21-gun salute at a red carpet state welcome in the capital New Delhi. AFP PHOTO / TIM SLOAN AFP

Met de aankondiging van nauwere economische banden en de ontplooiing van nieuwe diplomatieke initiatieven hebben de Amerikaanse president Barack Obama en de Indiase premier Manmohan Singh vandaag de aanzet gegeven tot „versnelde verdieping” van de betrekkingen tussen beide landen. Zij zijn „gelijkwaardige partners in een strategische relatie”.

Premier Singh zei dat vanochtend op een persconferentie in New Delhi na een gesprek achter gesloten deuren met de Amerikaanse president. Gezien de positieve reacties in India lijkt Obama er in geslaagd veel van de scepsis over zijn bezoek en over de Amerikaanse intenties te hebben weggenomen. Dat beeld wordt versterkt door de goede persoonlijke verstandhouding die beide leiders in hun optredens uitstralen.

De president, die afgelopen zaterdag in Mumbai aankwam, zou later vandaag beide huizen van het parlement toespreken. Hij zei ook de Indiase wens te zullen aankaarten voor een permanente zetel in de Veiligheidsraad. Onduidelijk is of hij zover zal gaan de Indiase kandidatuur nu openlijk te ondersteunen. Op de persconferentie vanochtend zei Obama dat premier Singh en hij „de noodzaak” hadden besproken „dat internationale instituties, inclusief de Verenigde Naties, de werkelijkheden van de 21ste eeuw weerspiegelen”.

Obama maakte afgelopen weekeinde in Mumbai geen geheim van het economische karakter van zijn missie. Tijdens bijeenkomsten met topbestuurders uit het Indiase en Amerikaanse bedrijfsleven zei hij zaterdag dat de VS een veel grotere bijdrage verlangen in de economische opkomst van India. Obama bevestigde de totstandkoming van een reeks orders voor bedrijven als Boeing en General Electric, met een totale waarde van bijna tien miljard dollar. „Deze overeenkomsten zullen leiden tot meer dan 50.000 banen in de VS”, benadrukte de president, die in eigen land wordt geconfronteerd met grote economische problemen en afgelopen week zware politieke averij opliep bij de Congresverkiezingen.

Maar Obama zei ook dat de relatie tussen de VS en India – „een van de bepalende en cruciale partnerschappen van de 21ste eeuw” – voor beide landen profijtelijk is. Hij sprak over „een dynamische, wederzijdse relatie die banen oplevert, groei en een hogere levensstandaard in beide landen”. Hij kondigde versoepeling aan van exportrestricties voor hoogwaardige technologie aan India. Ook worden drie Indiase staatsondernemingen van de zwarte lijst gehaald die werd opgesteld na Indiase kernproeven. Voor India wordt het daardoor gemakkelijker Amerikaanse straaljagers en ander militair materieel te kopen.

Obama en premier Singh onderstreepten vandaag dat het tegengaan van protectionisme essentieel is voor versterking van de wereldeconomie, en dat er grote mogelijkheden zijn voor verbreding en verdieping van de economische banden tussen India en de VS. „India is er niet op uit banen in Amerika te stelen”, zei Singh.

India koopt minder dan 10 procent van zijn import uit de Verenigde Staten, van de Amerikaanse export gaat minder dan 2 procent naar India. „Onze totale handel is minder dan onze handel met Nederland, een land waarin minder mensen wonen dan in Mumbai”, zei Obama zaterdag in Mumbai. De totale handelsstroom tussen Nederland en India bedraagt volgens de Nederlandse statistieken ruim vier miljard euro.

Vanochtend kwam ook Kashmir ter sprake, de omstreden Indiase deelstaat die wordt geclaimd door Pakistan. Obama zei dat de VS bereid zijn elke bemiddelingsrol te spelen tussen India en Pakistan die beide landen willen. Maar hij voegde er onmiddellijk aan toe dat zijn land geen oplossing kan opdringen. India verzet zich fel tegen internationale inmenging. Premier Singh zei dat Delhi niet terugschrikt voor toenaderingsgesprekken met Pakistan, maar dat dat niet aan de orde is zolang het buurland terreur naar India blijft exporteren. „Pakistan moet de terreurmachine stoppen”. Twee jaar geleden vielen rond de 170 doden bij aanslagen in Mumbai, die in Pakistan waren voorbereid.

Gisteren, tijdens een debat met studenten in Mumbai, erkende Obama dat Pakistan de terreurorganisaties niet zo voortvarend aanpakt „als wij zouden willen”. Toch verdedigde hij de Amerikaanse hulp aan Pakistan. Ook India is gebaat bij stabiliteit en welvaart in dat land, zei hij.

    • Wim Brummelman