Sadistische Donizetti

Don Pasquale Nat. Reisopera, Orkest van het Oosten o.l.v. Jeremy Carnall. 6/11 Stadsschouwburg Enschede. Herh. t/m 11/12. Radio 4: 27/11 19u. reisopera.nl ***

Oud, je zult het maar worden. Zekerheden verdwijnen, moraal verandert, je omgeving lacht je uit.

Het overkomt Don Pasquale in Donizetti’s gelijknamige opera, een komedie met sadistische trekjes. Door neef, dokter en echtgenote wordt de rijkaard vernederd en uitgebuit, begeleid door zwierige melodieën. Bij de Nationale Reisopera verplaatst regisseur Wim Trompert de handeling van landgoed naar bejaardentehuis. Achter fraai behang gaan kille gangen schuil. Gymnastiek moet de grijze inwoners fit houden, toch sterft er iemand in een stoel. Het koor oogt gaandeweg als een troep zombies.

De felle bariton Quirijn de Lang is een psychopathische dokter Malatesta, die Don Pasquale met medicijnen in zijn greep houdt. Neefje Ernesto (de zoet vibrerende Tuomas Katajala) blijkt een sul.

Carmelo Corrado Caruso (Pasquale) stijgt wél uit boven de weinig geraffineerde begeleiding van dirigent Carnall. Als Don Pasquale toont hij vocale flexibiliteit en ontwikkeling, van de kwieke charmeur vol zelfvertrouwen naar het ongevaarlijke oudje dat aftakelt.

    • Floris Don