Pechstein overwoog sprong van viaduct

De Duitse schaatsster Claudia Pechstein heeft vorig jaar overwogen, samen met haar man Marcus Bucklitsch, zelfmoord te plegen. Dat onthult de 38-jarige Pechstein in haar biografie Van goud en bloed, die vandaag is verschenen.

Verschillende Duitse media publiceerden zaterdag al passages uit het boek.

De vijfvoudig olympisch kampioene werd vorig jaar geschorst vanwege abnormale bloedwaarden. Pechstein mag tot februari 2011 niet meedoen aan wedstrijden en miste daardoor onder meer de Olympische Winterspelen van Vancouver. De Duitse ging naar eigen zeggen door een diep dal. In maart 2009 overwoog ze van een viaduct te springen. „Een sprong, een val in de diepte, een harde botsing. En dan is het voorbij”, zo verwoordde Pechstein haar zwaarmoedige gevoelens.

Haar manager Ralf Grengel wist Pechstein uiteindelijk over te halen zichzelf niet van het leven te beroven. De Duitse schaatsster was naar eigen zeggen samen met haar man op zoek naar een viaduct toen ze Grengel een sms’je stuurde met de tekst: „We zijn onderweg en zoeken een viaduct.” Pechstein daarover: „Als die sms daadwerkelijk een hulpkreet was, vlak voor het einde, dan heeft hij zijn uitwerking niet gemist.” Nog geen dertig seconden later stuurde Grengel namelijk een bericht terug („wat is dat voor onzin”) en vervolgens kwam Pechstein in de auto tot inkeer.

De succesvolste Duitse wintersporter wil na afloop van de schorsing haar carrière weer oppakken. Ze mikt op deelname aan de WK afstanden in Inzell, in maart.