Paus ontbiedt kardinalen voor overleg misbruikkwestie

Paus Benedictux XVI in Sydney.  (Foto AFP)

Paus Benedictux XVI in Sydney in 2008. (Foto AFP) Paus Benedictux XVI in Sydney in 2008. (Foto AFP)

Paus Benedictus XVI heeft de kardinalen naar Rome ontboden om een gezamenlijke reactie van de Rooms-Katholieke Kerk voor te bereiden op de seksschandalen door geestelijken. De bijeenkomst staat gepland op 19 november in het Vaticaan. Een dag later worden 24 nieuwe kardinalen benoemd. Later meer.

De namen van de kardinalen zijn vorige maand al bekendgemaakt. De kerkelijke leiders zullen spreken over het probleem van seksueel misbruik. ‘De paus heeft de leden van het kardinalencollege en de 24 nieuwe kardinalen uitgenodigd voor een dag van reflectie en gebed’, aldus het Vaticaan. Daarnaast zullen de toelating van homoseksuelen tot een kerkelijk ambt besproken worden en de procedure om anglicanen tot de kerk toe te laten die het oneens zijn met de wijding van vrouwen tot priester en bisschop.

De Rooms-Katholieke kerk is de laatste jaren geteisterd door schandalen over misbruik van vooral minderjarigen door geestelijken in onder meer Ierland, België, Duitsland en Nederland. Eerder kwamen soortgelijke schandalen in de Verenigde Staten naar buiten.

Ad Simonis is de enige Nederlander die aanschuift in het college van kardinalen. Door de benoeming van 24 nieuwe kardinalen komt het aantal straks boven de tweehonderd uit.

    • Marije Willems