Obama steunt permanente Veiligheidsraadzetel India

De VS steunen de ambitie van India om een permanente zetel in de VN-Veiligheidsraad te krijgen. Dat zei president Obama om twee uur in een speech in het Indiase parlement. Eerder vandaag roemde Obama de band tussen de VS en India. Volgens hem is die op dit moment ‘sterker, dieper en breder dan ooit’.

Dat Obama zich zo openlijk achter een Indiase zetel in de Veiligheidsraad schaart, is volgens buitenlandredacteur Hanneke Chin-A-Fo ‘controversieel’. Ze denkt dat China, één van India’s grote rivalen in de regio, en Pakistan, India’s aartsvijand nummer één, er niet gelukkig mee zullen zijn. Het is overigens nog maar zeer de vraag of India daadwerkelijk permanent lid wordt. De vijf permanente leden van de Veiligheidsraad, naast de VS zijn dat Rusland, China, Groot-Brittannië en Frankrijk, moeten allemaal akkoord gaan.

Eerder op de dag benadrukte Obama de speciale relatie tussen de VS en India. Op een persconferentie met premier Singh in New Delhi signaleerde hij een ‘groeiend vertrouwen’ tussen de twee grootste democratieën van de wereld. Obama benadrukte ook de innige economische band tussen India en zijn land. ,,We maken een paar van ‘s werelds beste producten en willen die verkopen aan een groeiende Indiase markt.”

Economische samenwerking centraal
Het bezoek van Obama aan India is onderdeel van een tiendaags bezoek aan Azië dat de banden tussen de VS en zijn democratische bondgenoten op het continent moet aanhalen. De toenemende economische samenwerking met India is het belangrijkste thema van Obama’s driedaagse trip door India, schreef correspondent Wim Brusselmans vrijdag in NRC Handelsblad. Obama kan het bezoek gebruiken om zijn door de verloren Congresverkiezingen verzwakte positie in eigen land te versterken. Zo kon de president gisteren voor 10 miljard aan nieuwe handelscontracten tussen de VS en India presenteren. Die deal moet 50.000 nieuwe Amerikaanse banen opleveren.

Dat Obama drie dagen lang door India reist is naast economisch ook politiek van belang. Zijn voorganger Bush koos er volgens NRC-buitenlandredacteur Hanneke Chin-A-Fo voor om de samenwerking met India te intensiveren om zo economisch en politiek tegenwicht te kunnen bieden aan China. Zijn regering sloot onder meer een nucleair akkoord met India, wat uitzonderlijk was omdat India een kernmacht is maar niet bereid is om mee te doen aan internationale verdragen over kernwapens.

India nodig voor oorlog Afghanistan
Obama kiest minder expliciet voor India als tegenwicht voor China, maar heeft het land volgens Chin-A-Fo wel ‘hard nodig’ in de oorlog in Afghanistan. De VS hebben er belang bij dat het conflict tussen India en aartsrivaal Pakistan niet verder oplaait. Dat kan immers Afghanistan verder destabiliseren. Om dat te voorkomen heeft Obama India en Pakistan tijdens deze reis opgeroepen de vredesbesprekingen te hervatten.

Morgen reist Obama naar Indonesië, om daarna nog een bezoek te brengen aan de G20-top in Zuid-Korea en een bijeenkomst van de Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) in Japan.

    • Pim van den Dool