Nuchter en betrokken

De tweelingbroers Wim en Hans Anker genieten in de juridische wereld een grote reputatie. Ze zijn wars van spelletjes in de media, zijn uitstekende pleiters en ruimen veel tijd in voor zaken van de zwaksten in de samenleving. Wim Anker – de assertiefste van de twee – heeft zich gespecialiseerd in het bijstaan van levenslang gestraften en tbs-gestelden. Zo heeft hij een dossier onder zijn hoede van een pedofiel die al bijna vijftig jaar vastzit.

Dat is te zien in de mooie documentaire Anker & Anker van Maria Mok en Meral Uslu, die NCRV Document vanavond en volgende week in twee delen uitzendt. De zaken van de Ankers zijn vaak hoogst dramatisch, maar de broers blijven oernuchtere Friezen; een mooi contrast. Enige broederlijke rivaliteit is hun niet vreemd. Voortdurend geven de twee elkaar plaagstoten: „De dames willen graag praten met een topjurist, dus misschien kun je de kamer even verlaten?”

De anti-glamour spat ervan af bij de Ankers. Ondertussen laat deze knappe film – zonder voice over, nauwelijks interviews – terloops zien hoe de Nederlandse rechtsstaat van dag tot dag werkt.

Anker & Anker, Ned 2, 23.00

    • Peter de Bruijn