Nederland kort

Journalist Arnold Karskens opgepakt in Brussel

BRUSSEL. De Nederlandse oorlogsverslaggever en onderzoeksjournalist Arnold Karskens is in de nacht van zaterdag op zondag opgepakt in Brussel voor verstoring van de openbare orde. Hij werd gisteren in de loop van de dag vrijgelaten, meldde een woordvoerder van de Belgische politie. Karskens was bezig met een reportage over illegalen in België. Hij was daarvoor in het station Brussel-Noord, waar ’s nachts een toegangsverbod geldt. De politie staat echter oogluikend toe dat families asielzoekers er de nacht doorbrengen. De journalist zou andere mensen hebben opgeruid om in het station te blijven. Hij wordt niet vervolgd. Karskens werkt onder andere voor gratis dagblad De Pers. (ANP)

Amper steun voor een missie in Afghanistan

DEN Haag. Bijna zes op de tien Nederlanders is tegen een trainingsmissie in Afghanistan. Alleen bij de achterban van regeringspartij CDA is een meerderheid voor een missie om de Afghaanse veiligheidsdiensten te trainen. Ruim zes op de tien CDA-stemmers steunt het plan van het minderheidskabinet van VVD en CDA voor de missie. Van de VVD-kiezers is maar 44 procent voor zo’n missie, bleek gisteren uit een peiling van Maurice de Hond. Gedoogpartij PVV is altijd tegen een nieuwe missie naar Afghanistan geweest, en 78 procent van de achterban van de PVV is ook nu tegen. Premier Rutte zei vorige week met de oppositie in gesprek te gaan, op zoek naar een meerderheid voor de trainingsmissie. (ANP)

Actie tegen Europese ingreep pensioenen

BRUSSEL. De Nederlandse Europarlementariër Kartika Liotard is gisteren een actie begonnen tegen Europese bemoeienis met het Nederlandse pensioenstelsel. De politica van de fractie Verenigd Links, voormalig SP’er, vreest een verslechtering van de pensioenen. Medestanders kunnen online een petitie ondertekenen, die de Europese Commissie half november krijgt overhandigd. De commissie wil minimale pensioeneisen formuleren voor de hele EU. Het huidige Nederlandse pensioen zit waarschijnlijk boven die eisen en loopt daarmee gevaar om te dalen naar een Europees gemiddelde, stelt Liotard. „Het is zonde om op te moeten geven wat Nederland heeft opgebouwd aan sociale voorzieningen.” (ANP)

Man gooit 11 ruiten in van Paleis Noordeinde

DEN Haag. Een 21-jarige man uit Zeist heeft in de nacht van zaterdag op zondag elf ruiten van Paleis Noordeinde in Den Haag ingegooid. Na tips van getuigen kon de politie hem aanhouden, liet de politie gisteren weten. De man heeft met stenen naar het werkpaleis van koningin Beatrix gegooid. Over zijn motief maakte de politie niets bekend, hij werd gisteren nog verhoord. (ANP)