Massaal Duits protest tegen kernenergie

Ondanks massale protesten en blokkades hebben enkele tienduizenden demonstranten dit weekeinde in Duitsland niet kunnen verhinderen dat een trein met hoogradioactief afval vanmorgen zijn einddoel heeft bereikt.

De trein is in het Noord-Duitse plaatsje Dannenberg aangekomen. Daar worden elf vaten met in totaal 123 ton radioactief afval overgeslagen op vrachtwagens. De demonstranten willen voorkomen dat het afval over de weg de opslagplaats bij Gorleben bereikt, twintig kilometer verderop. Daar wordt het bewaard in afwachting van definitieve opslag onder de grond. De politie is vanmorgen begonnen blokkades tussen Dannenberg en Gorleben te verwijderen.

De afvaltransporten zijn al jaren omstreden. Het thema is in Duitsland actueel geworden sinds de centrum-rechtse regering van bondskanselier Angela Merkel vorige maand besloot kernenergie voorlopig niet af te schaffen. Er zijn weliswaar geen plannen voor nieuwe kerncentrales, maar de levensduur van de bestaande zeventien centrales wordt met gemiddeld twaalf jaar verlengd.

De vorige regering had besloten om kerncentrales na beëindiging van hun economische levensduur direct te sluiten. Daar is Merkel nu op teruggekomen.

De trein met het afval deed dit weekeinde meer dan 67 uur over de route – ruim 24 uur langer dan was gepland. De politie, die meer dan 20.000 man had ingezet, moest geregeld mensen verwijderen die zich aan het spoor hadden vastgeketend. Niettemin is het protest relatief vreedzaam verlopen.

Zondag waren er in Dannenberg volgens de politie ongeveer 25.000 demonstranten (volgens de organisatie 50.000) voor een vreedzaam protest. Volgens de demonstranten gaat het hun niet zozeer om de transporten, als wel om het gebruik van kernenergie.

Bondskanselier Merkel vindt echter dat kernenergie noodzakelijk is als „overbrugging” naar duurzame energiebronnen. Duitsland kan het zich volgens Merkel nog niet permitteren om kernenergie af te schaffen, zolang wind- en zonne-energie en andere vormen van duurzame energie ontoereikend zijn. Het besluit om de bestaande kerncentrales langer open te houden noemt ze in het weekblad Focus „misschien impopulair op dit moment, maar uiteindelijk zal het zich uitbetalen”. (Reuters, AP, AFP)

Het grenzeloze groene levensgevoel: Pagina 4