Kort nieuws Economie

Shell verkoopt belang in olie- en gasbedrijf Australië

Amsterdam, 8 nov. Oliemaatschappij Shell heeft een belang van 10 procent in Woodside, het grootste olie- en gasconcern van Australië, verkocht aan de Zwitserse bank UBS voor circa 3,3 miljard dollar (2,4 miljard euro). UBS wil de aandelen doorverkopen aan grote beleggers. Shell werkt aan het afbouwen van indirecte belangen in andere bedrijven in de olie- en gaswinning. De Brits-Nederlandse oliemaatschappij ziet Australië nog steeds als een veelbelovend gebied, maar wil daarin niet langer via een omweg investeren. Op termijn wil Shell het resterende belang in Woodside van 24 procent ook verkopen. (ANP, AP)

Pinnen sneller en goedkoper via web

Amsterdam, 8 nov. Winkeliers kunnen vanaf vandaag hun betaalverkeer via internet laten verlopen, in plaats van met een telefoonlijn in te bellen. Pinnen wordt zo sneller en goedkoper voor winkeliers, zegt Currence, het bedrijf dat het pinverkeer regelt. Tot nu toe moest een pinautomaat gekoppeld zijn aan een gecertificeerde datacomlijn. Door extra veiligheidsmaatregelen is zo’n telefoonlijn niet langer noodzakelijk, aldus Currence. (ANP)

Duitse export trekt na dip weer aan

Wiesbaden, 8 nov. De export van Duitsland is in september, na twee zwakke maanden, weer verbeterd. De uitvoer was 3 procent hoger dan in augustus, terwijl de invoer daalde met 1,5 procent, meldde het Duitse bureau voor de statistiek vandaag. Vergeleken met september vorig jaar steeg de export met 22,5 procent en de import met 18 procent. In september werd voor 86,9 miljard aan goederen uitgevoerd, terwijl de import uitkwam op 70,1 miljard. Dat resulteerde in een handelsoverschot van 16,8 miljard euro. In augustus was dat nog 11,5 miljard. (ANP)