Kort nieuws Buitenland

Griekse premier ziet mandaat voor bezuinigingen

Athene, 8 nov. De Griekse premier George Papandreou zal geen vervroegde, landelijke verkiezingen uitschrijven. Volgens de premier kreeg zijn socialistische PASOK-partij bij de regionale verkiezingen gisteren genoeg steun om zijn strenge bezuinigingsprogramma te legitimeren. Papandreou had gedreigd het parlement te ontbinden als hij geen kiezersmandaat kreeg. De grote bezuinigingen zijn in mei overeengekomen met de EU en het IMF in ruil voor een stimuleringspakket van 110 miljard euro dat Griekenland uit de financiële nood moet helpen. Volgens de voorlopige uitslagen wint PASOK in zeker zeven van de dertien Griekse regio’s. In de overige regio’s ligt de centrum-rechtse partij Nieuwe Democratie voor. (AP, Reuters)

Malmö: arrestatie racistische schutter

Malmö, 8 nov. In het Zweedse Malmö is zaterdag een man aangehouden die verdacht wordt van een aantal schietpartijen met willekeurige immigranten als doelwit. De 38-jarige man wordt officieel verdacht van één moord en zeven schietpartijen. In Malmö zijn in het afgelopen jaar zeker vijftien van dat soort aanslagen geweest. De politie vermoedt dat alle schietpartijen het werk zijn van één dader, met racistische motieven. Vorige maand volgden de schietpartijen elkaar steeds sneller op. De man die nu, na tips van het publiek, is aangehouden, ontkent. (Reuters, AFP)

Visumplicht Bosnië en Albanië voorbij

Door onze correspondent

Brussel, 8 nov. Inwoners van Bosnië-Herzegovina en Albanië mogen voortaan zonder visum naar de EU reizen. Dat hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-lidstaten vandaag unaniem besloten in Brussel. Een jaar geleden werd de visumplicht voor de ex-Joegoslavische republieken Macedonië, Montenegro en Servië al opgeheven. Albanië en Bosnië-Herzegovina voldeden toen nog niet aan de vereisten, zoals de uitgifte van biometrische paspoorten en goede controles en administratie van het grensverkeer. Op de Balkan geldt de visumplicht nu alleen nog voor inwoners van Kosovo.

Gewonden uit Irak naar Frankrijk

Door een onzer redacteuren

parijs, 8 nov. Frankrijk neemt 150 Irakezen op na het bloedbad in de Syrisch-katholieke kathedraal in Bagdad op 31 oktober. Vanavond zou in Parijs een vlucht met 36 zwaargewonde Irakezen arriveren, verklaarde de Franse minister van Immigratie Eric Besson gisteren. Het bloedbad in Bagdad ontstond na een gijzeling door een aan Al-Qaeda gelieerde groep van ruim honderd christenen. Bij een confrontatie tussen de extremisten en Iraakse veiligheidstroepen vonden 53 mensen de dood. Besson onderstreepte de Franse „traditie” om asiel te verlenen aan kwetsbare minderheden. Sinds de herfst van 2007 heeft Frankrijk 1.300 Iraakse christenen opgenomen.

Doden bij aanslag op shi’ieten in Irak

bagdad, 8 nov. Bij een autobomaanslag in de Iraakse stad Kerbala zijn vandaag zeker zeven doden gevallen. De aanslag was gericht tegen shi’itische pelgrims die de voor shi’ieten heilige stad bezochten. Onder de doden zijn volgens de politie verscheidene Iraanse pelgrims. Vorige week dinsdag pleegde sunnitische extremisten een gecoördineerde serie aanslagen in Bagdad die eveneens grotendeels tegen shi’ieten waren gericht. Het aantal dodelijke slachtoffers daarvan is inmiddels tot boven de 90 gestegen. (AP)

Recordbedrag voor Somalische piraten

Nairobi, 8 nov. Somalische piraten hebben een Zuid-Koreaanse mammoettanker laten gaan in ruil voor een recordbedrag van 9,5 miljoen dollar (6,8 miljoen euro). Dat hebben Zuid-Koreaanse media en Somalische piraten gemeld. Piraten hadden de tanker Samho Dream gekaapt in april, terwijl het schip olie ter waarde van 170 miljoen dollar vervoerde van Irak naar Amerika. De vierentwintig opvarenden (Zuid-Koreanen en Filippino’s) zijn ongedeerd gebleven. Somalische piraten hebben volgens de VN in de eerste negen maanden van dit jaar 37 schepen gekaapt, vier meer dan in dezelfde periode vorig jaar. (Reuters, AFP)