Kort nieuws Binnenland

Opstelten: verbod voor gebied ook als zelfstandige straf

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 8 nov. Mensen die voor overlast zorgen, kunnen voortaan een gebiedsverbod voor maximaal twee jaar krijgen. Rechters moeten dit kunnen opleggen, vindt minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) die hiertoe later deze week een wetsvoorstel indient bij de Tweede Kamer. Nu kan een rechter een gebiedsverbod opleggen als voorwaarde bij een voorwaardelijke celstraf. Ook een burgemeester kan, zonder tussenkomst van de rechter, een tijdelijk gebiedsverbod opleggen. Straks is het verbod ook mogelijk als een opzichzelfstaande maatregel of naast een boete, taakstraf of celstraf. Na een rechterlijke uitspraak kan het verbod direct ingaan. Rechters kunnen ook andere vrijheidsbeperkende maatregelen opleggen, zoals een contactverbod of een meldplicht, voor maximaal twee jaar.

Ontsnappen tbs: een jaar geen verlof

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 8 nov. Tbs’ers die ontsnappen tijdens verlof, mogen daarna minimaal één jaar niet meer naar buiten. Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) wil deze maatregel per 1 januari invoeren. Het geldt voor tbs’ers die zich aan hun begeleiding onttrekken, langer dan 24 uur afwezig blijven na een onbegeleid verlof of tijdens hun verlof een strafbaar feit plegen. Teeven noemt het „onaanvaardbaar” dat van de 22 tbs’ers die vorig jaar ontsnapten bij hun verlof, driekwart binnen een jaar weer op verlof mocht.

Vandalisme in PvdA-partijkantoor

Amsterdam, 8 nov. Onbekenden hebben vannacht geprobeerd brand te stichten in het partijkantoor van de PvdA in Amsterdam. Ook is een verfbom tegen het gebouw gegooid en zijn enkele ruiten ingegooid. De PvdA zou vandaag aangifte doen, aldus een woordvoerder van de partij, die het zei te betreuren dat op deze manier de confrontatie wordt gezocht. (ANP)

Aantal donoren van bloed blijft gelijk

Den Haag, 8 nov. Ongeveer 400.000 Nederlanders doneren bloed. Dit aantal is de afgelopen drie jaar nagenoeg gelijk gebleven, zo heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekendgemaakt. De donoren zijn allemaal tussen 18 en 70 jaar oud; jongeren en ouderen mogen geen donor zijn. Hoger opgeleiden zijn relatief vaak donor; zo’n 5 procent van hen geeft bloed. Van de mensen met alleen basisonderwijs is 1,5 procent bloeddonor. (ANP)

Wilders: kanselier Merkel is bang

Den Haag, 8 nov. De Duitse bondskanselier Angela Merkel is bang. Dat heeft PVV-leider Geert Wilders gezegd in een interview met het Duitse blad Der Spiegel dat vandaag uitkomt. Volgens hem is Merkel bang dat in haar land ook een partij als de zijne opstaat en uit die angst probeert ze nu zijn politiek te kopiëren. Ook in Duitsland is de afgelopen tijd het islamdebat opgelaaid. Merkel uitte ongeveer een maand geleden haar afkeer van de politiek van Wilders. Wilders stelt dat Merkel vervolgens heeft geprobeerd zijn politiek te kopiëren. (ANP)