Kom met een duidelijke definitie van fascisme...Die geeft de Amerikaan Robert Paxton

Rob Riemen stelt terecht dat Geert Wilders voortgaat in de fascistische traditie, maar hij verzwakt zijn argument door fascisme te reduceren tot nihilisme. De Amerikaanse historicus Robert Paxton geeft in zijn The Anatomy of Fascism een betere definitie. Fascisme, stelt Paxton, is een van oorsprong Europese politieke ideologie die retoriek tegen minderheden combineert met een rebelse weerzin tegen de burgerlijke macht. Er zijn diverse varianten van fascisme en niet alle zijn gewelddadig, maar de mengeling van revanchisme en revolutionair elan maakt het fascisme wel bevattelijker voor geweld dan andere politieke ideologieën. Tot slot merkt Paxton op dat het fascisme zelden op eigen kracht aan de macht is gekomen, maar daar de gedoogsteun van conservatief-burgerlijke partijen voor nodig heeft.

Oskar Verkaaik

Universitair hoofddocent antropologie, Haarlem

    • Oskar Verkaaik
    • Universitair Hoofddocent Antropologie