Internationaal kort

VS werden tot vijf keer toe gewaarschuwd voor Mumbai-terreur

Door een onzer redacteuren

Washington. De Verenigde Staten zijn vooraf minstens vijf keer gewaarschuwd voor een Pakistaans-Amerikaanse man die een sleutelrol speelde bij de aanslagen op de Indiase metropool Mumbai in 2008. Dat heeft de Amerikaanse krant The Washington Post gisteren gemeld, op basis van een nog niet gepubliceerd rapport. De 50-jarige man, David Coleman Headley, zou locaties hebben verkend voor een gecoördineerde aanval door terroristen van de radicaal-islamitische Pakistaanse groepering Lashkar-e-Taiba. Die aanval vond uiteindelijk plaats in het centrum van Mumbai. In drie dagen doodden de zwaarbewapende terroristen meer dan 160 mensen. Ook een Nederlander kwam om het leven. Ondanks de waarschuwingen die Amerikaanse inlichtingendiensten tussen 2001 en 2008 kregen over Headleys betrokkenheid bij Lashkar-e-Taiba, werd Headley niet extra in de gaten gehouden of verhoord. Hij reisde in 2006 vrijuit naar Europa, India, Pakistan en Dubai, waar hij informatie verzamelde die de aanslagen mogelijk maakten.

Medvedev blokkeert anti-protestwet

Moskou. De Russische president Medvedev heeft zaterdag een zeldzaam veto gebruikt om een wet te blokkeren die nieuwe beperkingen zou hebben aangebracht op de mogelijkheid om straatprotesten te organiseren. Volgens oppositiegroepen gebruiken de autoriteiten complexe verordeningen om betogingen te beteugelen. Critici van het Kremlin worden routinematig geweerd van protesten en de politie arresteert iedereen die verboden demonstraties bijwoont. Diverse oppositiegroeperingen zijn positief over het veto tegen wat zij omschrijven als repressieve verordeningen die zijn voorgesteld door de regerende partij Verenigd Rusland. De wet zou hebben verhinderd dat mensen die ooit een administratieve overtreding hebben gegaan een verzoek mogen indienen om een protest te organiseren. Maar het hoofd van één anti-Kremlin-groepering zei dat Medvedevs veto tegen een wet van zijn eigen partij een hol gebaar was, want de andere beperkingen blijven ongemoeid. (Reuters)

Ex-coalitiegenoot eist aftreden Berlusconi

Rome. De Italiaanse premier Berlusconi moet aftreden en onderhandelingen beginnen om een nieuwe regering te vormen. Dat heeft Berlusconi’s oud-coalitiegenoot en aartsrivaal Gianfranco Fini gisteren gezegd in een toespraak, waarmee hij zijn ruzie met de premier verder op scherp zet. Berlusconi zette Fini in juli uit zijn partij na kritiek op de manier waarop de premier corrupte partijgenoten de hand boven het hoofd hield. 33 partijgenoten volgden Fini echter, waardoor Berlusconi zijn Kamermeerderheid verloor. Fini’s nieuwe partij Toekomst en Vrijheid hield zaterdag een oprichtingscongres. Fini zei dat zijn partij alleen een nieuwe regering van Berlusconi zal steunen als hij aan een aantal eisen tegemoetkomt, zoals een nieuw programma om de armoede in het zuiden verminderen en een aanpassing van de kieswet. (AP)