Huisarrest voor dissident China

De Chinese kunstenaar Ai Weiwei (53) is onder huisarrest geplaatst. Zijn huis annex studio in Peking werd vrijdag omsingeld door agenten in uniform en burger om te verhinderen dat hij naar Shanghai zou reizen voor een „feestelijk protest en afscheid” van zijn studio die gesloopt zal worden. Gisteravond stond hij nog steeds onder huisarrest. „Ik heb geen idee hoe lang dit gaat duren”, zei hij gisteren in een telefoongesprek. Ai Weiwei is een van de meest prominente Chinese kunstenaars en een scherp criticus van de communistische autoriteiten. Hij exposeert op het ogenblik in het Londense Tate Modern en ontwierp onder andere het olympisch stadion in Peking, het zogeheten Vogelnest. De oplegging van huisarrest volgde nadat hij op internet had aangekondigd dat hij van de sloop van zijn studio in Shanghai een feest wilde maken. Het was gisteren niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor de oplegging van het huisarrest. „Ik vermoed de Shanghaise autoriteiten, want zij moeten mij gewoon niet.” Ai Weiwei is al vaker in conflict gekomen met de Chinese autoriteiten. Tweemaal werd hij mishandeld vanwege zijn actie om de namen van de kinderen die waren omgekomen bij de aardbeving van 2008 te achterhalen. Naar schatting 10.000 scholieren kwamen toen om in schoolgebouwen die niet bestand bleken tegen de aardbeving.