Houellebecq wint Prix Goncourt

De Franse schrijver Michel Houellebecq is onderscheiden met de Prix Goncourt voor zijn boek ‘La carte et le territoire’. De hoogste prijs voor Franse literatuur.

Houellebecq versloeg Virginie Despentes (Apocalypse bébé), Mathias Enard (Parle-leur de batailles, de rois et d’éléphants) en Maylis de Kerangal (Naissance d’un pont). De schrijver was in 1998 met zijn boek ‘Elementaire Deeltjes’ en in 2005 met ‘Mogelijkheid van een eiland ook in de race voor de prestigieuze prijs, hij won toen niet.

Critici beschrijven de vorige boeken van de schrijver als ‘misogyn’ en ‘islamofobisch’. Ook ‘La Carte et le territoire’ was niet zonder controverse: de omstreden schrijver schreef korte passages over van Wikipedia en werd beschuldigd van plagiaat.

Van ‘La carte et le territoire’ werden in Frankrijk binnen drie weken 200.000 exemplaren verkocht. De Nederlandse vertaling verschijnt in de zomer bij uitgeverij De Arbeiderspers.

    • Hans Klis