Grootste Christus in Polen

A crane lifts the head of what will be the world's largest statue of Jesus Christ in Swiebodzin, western Poland, on November 6, 2010. Father Sylwester Zawadzki told AFP that the statue he is constructing will be finished by November 21. "The statue will be a total 58 metres (190 feet) high from the base and 24 metres wide at the arms," added Jan Zawadzki, foreman on the project and brother of the priest. Like Christ of Concordia in Bolivia and the Christ of Rio de Janeiro in Brazil -- both of which measure about 33 metres without their pedestals, the Christ of Swiebodzin is entirely white. AFP PHOTO / JANEK SKARZYNSKI AFP

Voor megalomane Christusbeelden moest je altijd helemaal naar Latijns-Amerika, naar het Boliviaanse Cochabamba (34 meter) of naar Rio de Janeiro (30 meter). Dat hoeft niet meer. Het Poolse Swiebodzin, een kleine stad vlak over de Duitse grens, heeft nu een grotere (36 meter).

Christus de Koning, een beeld van een wat hoekige Jezus met gespreide armen, is gemaakt op initiatief van een gepensioneerde Poolse priester. „Het was een roeping”, zegt Sylwester Zawadzki (78) in dagblad Gazeta Wyborcza. „Christus openbaarde zich aan mij en zei dat ik dit moest doen. Zo geschiedde.”

Het project stuit op kritiek wegens de hoge kosten, naar verluidt een miljoen euro. Maar de gemeenteraad van Swiebodzin hoopt toeristen te trekken. Volgens Zawadzki is de bouw helemaal gefinancierd met donaties van kerkgangers. Ruim 90 procent van de Polen is katholiek.

Ook op de weinig spectaculaire locatie is kritiek. Het Poolse beeld staat in een open veld, vlakbij een supermarkt en een snelweg. De Cristo Redentor in Rio staat op Corcovado, een zevenhonderd meter hoge berg.

De Polen spelen een beetje vals. Het beeld is eigenlijk 33 meter, een meter voor elk jaar dat Jezus leefde, maar is door toevoeging van een goudkleurige kroon net twee meter groter dan de Cristo de la Concordia in Bolivia. Inclusief sokkel is Polen wel ruimschoots kampioen.

De bouw liep onlangs enige vertraging op, nadat een hijskraan bijna was bezweken onder het gewicht van het hoofd van Christus. Zaterdag slaagde de operatie alsnog en werd het hoofd geplaatst. Aan het 400 ton wegende beeld is vijf jaar gewerkt.