Google zet rem op Facebookvrienden

Kleine lettertjes kunnen grote gevolgen hebben, ook op het internet. Uit een kleine aanpassing in de gebruiksvoorwaarden van Google blijkt dat de concurrentiestrijd tussen de Amerikaanse internetbedrijven Google en Facebook zich verhardt.

Google verbiedt Facebook vanaf nu de rechtstreekse toegang tot gegevens van mensen die gebruikmaken van Googles maildienst Gmail. Sociaal netwerk Facebook (wereldwijd meer dan een half miljard gebruikers) groeit snel omdat het makkelijk is andere mensen lid te maken, door mailadressen in één keer te importeren. Zo konden ook gebruikers van Gmail simpel al hun Google-contacten overhevelen naar de webdienst.

Maar in Googles nieuwe gebruiksvoorwaarden, meldt website Techcrunch, stelt de zoekmachine alleen nog maar data ter beschikking aan webdiensten die zelf ook hun klantengegevens prijsgeven. Facebook geeft daar tot nu toe geen gehoor aan: het lukt niet in één keer de adresgegevens van Facebookvrienden te importeren in andere applicaties. Facebook trekt meer bezoekers dan Google en is een concurrent voor advertentie-inkomsten.