'Fysiek was dit damrecord zwaar'

Jos Stokkel (50) heeft het wereldrecord simultaan dammen verbeterd.

Hij had er bijna een hele dag en nacht voor nodig, maar Jos Stokkel heeft zijn ambitie waargemaakt. Na ruim 18 uur mag hij zich sinds gisteren wereldrecordhouder simultaan dammen noemen. In Hengelo speelde hij tegen 251 tegenstanders. Het oude record stond op naam van Anton van Berkel, die tot 249 partijen kwam.

Waar komt de wil vandaan om recordhouder simultaan dammen te willen worden?

„Ik keek vroeger enorm op tegen spelers als Harm Wiersma. Ik wilde ook dat niveau bereiken. Vandaar mijn recordpoging. Al kostte het mij wel de nodige moeite om het allemaal geregeld te krijgen.”

Wat maakte het zo moeilijk?

„Zo’n recordpoging kost veel tijd, dat schrikt mensen snel af. Kort voor het begin wisten we nog steeds niet of we genoeg deelnemers hadden. Zeventig procent van de deelnemers moet immers zijn aangesloten bij de bond, anders zou mijn poging ongeldig worden verklaard. Gelukkig was er een shantykoor aanwezig om de dammers met zeeliederen te ondersteunen. Uit dat koor hebben nog enkele mensen meegedaan aan de wedstrijd, zodat ik alsnog voldoende deelnemers had om mijn record te doen slagen.”

Wat doet zo’n recordpoging met je lichaam?

„Vooral fysiek was het behoorlijk zwaar. De speeltafels waren aan de lage kant, waardoor ik last van m’n rug kreeg. Ik heb me twee keer door een fysiotherapeut laten behandelen. Maar niet te lang, want je wilt de spelers toch niet laten wachten.”

    • Mathijs Vuister