Feyenoord-boegbeeld Blankemeijer (84) overleden

Fred Blankemeijer, oud-speler en bestuurslid van Feyenoord, is afgelopen nacht overleden aan de gevolgen van een longontsteking. Dat heeft Feyenoord bekend gemaakt op zijn website. Hij werd 84 jaar. Blankemeijer was 70 jaar lid van Feyenoord.

Volgens Mark Hoogstad, sportredacteur van NRC Handelsblad, gold Blankemeijer als het ‘geweten’ van Feyenoord. ‘Blankemeijer was Feyenoord. Niemand die dat betwistte’, schrijft Hoogstad vanmiddag in NRC. Hij memoreert dat de perszaal in De Kuip naar het oud-bestuurslid is genoemd en dat zijn portret in het stadion voorzien is van de tekst ‘arendsoog en olifantengeheugen in dienst van Feyenoord’.

Eén keer kwam Blankemeijer met zijn club in aanvaring. Toen hij in 1976 uit het bestuur van Feyenoord werd gezet, zat hij twee jaar niet op het ereterras van de club, maar aan de andere kant van het stadion. Uiteindelijk keerde hij terug. Naast speler, bestuurslid en perschef was Blankemeijer tot drie maanden geleden in dienst als ‘senior manager’. Omdat hij twee versleten knieën had en permanent in een rolstoel zat werd het werk hem te zwaar.

Update 16.28u:De eerste reacties op het overlijden van Blankemeijer zijn in de loop van de middag binnen gekomen.

,,Ome Fred wás Feyenoord. Ik ben als tienjarig jongetje door hem aangenomen op de club. Hij is in mijn ogen altijd de grote man van Feyenoord geweest.” - Wim Jansen, oud-speler Feyenoord tegen het ANP.

,,Ik ben geschokt en verdrietig. Maar tegelijkertijd koester ik de wetenschap dat het een voorrecht voor mij is om deze man meer dan 50 jaar te hebben gekend.” - Aad van der Laan, voorzitter van de Sportclub Feyenoord, tegen het ANP.

    • Pim van den Dool