Ex-Ajacied Van den Brom geeft ADO vleugels

seizoen 2010 / 2011 07-11-2011 ajax - ado den haag 0-1 weer verlies voor oa siem de jong en miralem sulejmani Stanley Gontha

Ajax 0 ADO Den Haag 1

Ruststand 0-1. 44. Verhoek 0-1. Scheidsrechter: Nijhuis. Toeschouwers: 43.914.

„Ik zou willen dat ik zo’n spelertje als jij erbij had”, verzuchtte Ajax-trainer Martin Jol gisteren tegen geboren Hagenaar Tscheu La Ling. De voormalig buitenspeler van de club uit Amsterdam zag in de Arena hoe zijn oude werkgever een beschamende nederlaag leed tegen ADO Den Haag, dat verrassend zevende staat in de eredivisie.

John van den Brom, oud-speler en -jeugdtrainer van Ajax en nu coach van ADO, had al voor de wedstrijd in verschillende interviews vraagtekens gezet bij een Ajax-elftal dat zonder buitenspelers speelt. Hij kondigde aan zelf wel aan te treden met voetballers op de flanken. Alsof het zo moest zijn, worstelde Ajax tegen ADO met de handicap van een spelsysteem dat is afgestemd op de ingevingen van Luis Suarez en Mounir El Hamdaoui en maakte de handige linkeraanvaller Wesley Verhoek even voor rust het enige doelpunt.

Supporters van ADO, die niet welkom waren in Amsterdam, vierden de overwinning bij het eigen stadion. Wie in het groen-gele shirt door de binnenstad van Den Haag loopt, wordt niet langer meewarig aangekeken. Opvallend, want ruim twee jaar geleden dreigde voor de club nog faillissement. De Rijswijkse ondernemer Mark van der Kallen redde ADO met een injectie van enkele miljoenen. De financiële en bestuurlijke situatie verbeterde, dit seizoen volgde het sportieve herstel.

Van den Brom is de gevierde man bij de club achter de duinen. De trainer scoort met een aanvallende tactiek, gebaseerd op de denkwijze van zijn voormalige trainer Louis van Gaal. Ook heeft hij een gelukkige hand met aankopen. De Sloveense middenvelder Aleksandar Radosavljevic is een nuttige controleur, de Russische spits Dmitri Boelykin scoorde al acht keer in negen wedstrijden en de Slowaakse buitenspeler Frantisek Kubik speelt menig eredivisieverdediger voorbij. ADO probeert nu de laatste twee, beiden huurlingen, definitief aan zich te binden.

    • Michiel Dekker