Ethiopië bruuskeert Europese waarnemers

Ethiopië heeft het hoofd van de verkiezingswaarnemers van de Europese Unie de toegang tot het land ontzegd. De Nederlandse Europarlementariër Thijs Berman zou daarom vandaag zijn rapport niet in Addis Abeba presenteren, maar in Brussel. De verkiezingen in Ethiopië in mei verliepen volgens de EU niet volgens internationale normen.

De regering van de in 1991 door een guerrillastrijd aan de macht gekomen premier Meles Zenawi won de verkiezingen met 99,6 procent van de stemmen. In 27 procent van de door de EU waargenomen tellingen in de stemlokalen bleek de uitslag na een eerste telling te zijn aangepast. Bij sommige stembureaus kwam meer dan 100 procent van de geregistreerde kiezers opdagen.

„Het is de allereerste keer in meer dan tachtig waarnemingsmissies van de EU dat de regering van het land – waar we op uitnodiging kwamen – weigert het eindrapport aan het eigen volk te tonen”, zei Berman gisteren in een telefonische toelichting. „Dat is een puur anti-democratische poging het Ethiopische volk essentiële informatie over hun eigen verkiezingen te onthouden.”

Ethiopië krijgt vaker kritiek wegens zijn autoritaire bestuursmodel. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch schreef vorige maand dat de regering aanhangers van de oppositie internationale voedselhulp ontzegt als straf. Ethiopië, omringd door Soedan en Somalië, wordt door westerse politieke bondgenoten echter gezien als het meest stabiele land in de Hoorn van Afrika. Het ontvangt in Afrika de meeste ontwikkelingshulp van westerse landen.