Daar is die hork weer

Angstaanjagend stil moet het zaterdag geweest zijn in de kleedkamer van Bayern München. Het elftal had zojuist tegen Borussia Mönchengladbach genoegen moeten nemen met een ‘beschamend’ gelijkspel. Louis van Gaal, de trainer die wat later binnenkwam omdat hij even alleen op de trainersbank deze tegenslag wilde verwerken, barstte in woede uit. Een uitbarsting, zeiden spelers, die niet eerder was vertoond.

In de rust had Van Gaal zijn beschermelingen nog verteld dat zij niet eerder zo goed hadden gespeeld. Geloofden ze hem? Was dit weer zo’n psychologische truc? Een uur later schold hij dezelfde spelers uit, zoals alleen Van Gaal dat kan wanneer er niet is gehoorzaamd. Enkele spelers bekenden schuld, maar anderen dachten: daar is die hork weer.

Van Gaal is geprezen om zijn visie op voetbal, ook bij Bayern München, vooral toen hij vorig seizoen na een slechte start alsnog kampioen werd en de finale van de Champions League bereikte. Bij Bayern nemen ze nooit genoegen met één succes van een trainer. Vandaar dat ze het contract met Louis onlangs verlengden. Maar hij moet nu ook eens naar anderen leren luisteren, zei voorzitter Uli Hoeness vorige week, vooral naar hem. Ruzie dus.

Algemeen voorzitter Karl-Heinz Rummenigge bracht de twee partijen bij elkaar. Van Gaal en Hoeness dronken een glas, de vrede leek beklonken. Maar zo zitten ego’s niet in elkaar. Hoeness duldt geen tegenspraak, hij is Herz und Seele van Bayern, de club die hij al veertig jaar dient als speler, manager en voorzitter. Van Gaal evenmin. Het komt niet meer goed tussen de twee, menen ingewijden. Gewapende vrede dus.

Van Gaal is gekrenkt en verdrietig omdat de baas hem afviel. Een grote zege op nummer laatst van de Bundesliga had hem verlost uit zijn lijden. Maar de spelers lieten hem vallen. Wie bij Bayern gelooft nog in Van Gaal? Mogelijk alleen Arjen Robben. Wanneer hij na zijn blessure deze winter in zijn oude vorm terugkeert kan hij zijn trainer redden. Net als vorig seizoen.

Guus van Holland

    • Guus van Holland