China belooft Portugal steun

De Chinese president Hu Jintao heeft Portugal gisteren „steun” beloofd bij het oplossen van zijn financiële problemen. Tijdens zijn staatsbezoek aan het land deed Hu echter geen expliciete toezegging om Portugese staatsschuld op te kopen. In Lissabon werd hier wel op gehoopt, nadat de Chinese onderminister Fu Ying voorafgaand aan Hu’s bezoek had laten weten dat Peking „een positieve en welwillende overweging” zou maken om Portugese obligaties te kopen.

De Portugese overheid en bankwezen zijn sinds het uitbreken van de eurocrisis fors meer gaan betalen op de kapitaalmarkten. Het land kampt met een hoog begrotingstekort, een relatief grote buitenlandse schuld en slechte groeiperspectieven. Ook de vorige week aangenomen begroting voor 2011, die voorziet in lastenverzwaringen en bezuinigingen, heeft de onrust niet kunnen wegnemen.

Eerder dit jaar zegde Peking al hulp en investeringen toe aan andere zuidelijke eurolanden met financiële problemen. Maar in een toespraak ter afsluiting van zijn tweedaagse staatsbezoek stelde Hu gisteren alleen dat China „bereid is concrete maatregelen te nemen om Portugal te helpen de financiële crisis te weerstaan”.

Hu en de Portugese premier José Sócrates tekenden akkoorden die de onderlinge handel de komende vijf jaar moeten helpen verdubbelen. De Chinese handelsdelegatie toonde zich geïnteresseerd in de Portugese energiesector, die veel investeert in groene energie, toerisme en financiële en logistieke dienstverlening.

Via samenwerking met het Portugese energiebedrijf EDP en de BCP, de grootste private bank, willen de Chinezen profiteren van Portugals banden met voormalige koloniën. Vooral grondstofrijke landen als Angola, Mozambique en Guinee hebben Pekings interesse, maar ook Macau, een stadstaat die sinds 1999 deel uitmaakt van China, maar tot 2049 een grote mate van autonomie geniet.

Hu Jintao bracht eind vorige week een bezoek aan Frankrijk. De Chinese leider tekende daar contracten ter waarde van circa 15 miljard euro. De Franse bedrijven Total en Areva en de Europese vliegtuigbouwer Airbus sleepten grote opdrachten binnen.

Hu Jintao gaf zijn steun aan het Franse voorzitterschap van de G20 dat donderdag begint. De Franse president Sarkozy wil het internationaal monetair systeem hervormen en minder gevoelig maken voor fluctuaties van de belangrijkste munteenheden. Hu vindt dat deze hervorming niet mag inhouden dat China wordt gedwongen zijn munt, de yuan, te laten stijgen. China hecht aan een zwakke yuan, die Chinese exportproducten goedkoop houdt.