Cake met kweeperen

In een tijdperk waarin je het hele jaar door bijna alles kunt kopen en het een keuze is om met de seizoenen mee te eten, zijn er gelukkig altijd nog wel een paar dingen die je ineens, vanuit het niets, kunnen verrassen als je op de markt loopt voor je wekelijkse boodschappen. Mijn favoriete seizoensgebonden surprises: in het voorjaar de eerste rabarber, dunne fluorescerend roze stengels die erom schreeuwen gepocheerd te worden in zoete wijn, en nu, in de herfst, kweeperen – knobbelig en goudgeel, soms bedekt met een donzig waasje. Hoe langer je ze stooft, hoe roder, zoeter en zachter ze worden.

Ik las ergens dat het waarschijnlijk een kweepeer was, en niet de spreekwoordelijke appel, waarmee Eva in het paradijs Adam tot de eerste zonde wist over te halen. Het is misschien mijn overijverige en oneerbiedige fantasie dat ik Eva dan in haar blootje in de weer zie met suikerstroopjes en vanillestokjes. Want kweeperen zijn rauw onverteerbaar, keihard en intens zuur, dus hoe maakte ze de Verboden Vrucht anders eetbaar en verleidelijk?

Door de jaren heen heb ik (mét keukenschort voor) zo’n beetje elk kweepeerrecept onder de zon uitgeprobeerd: kweeperenijs, kweeperenlikeur, kweeperen tarte tatin en kweeperensnoepgoed, en zelfs hartige variaties – geroosterde eend met kweeperencompote, en lamstajine met kikkererwten en kweepeer. Ik vind alles met kweepeer even geweldig. Deze cake, subtiel geparfumeerd met kardemom en pistachenoten, ontstond omdat de kweeperen die ik had gekocht te veel zwakke plekjes vertoonden om ze in mooie parten te pocheren. Door de fruitmoes in het beslag is dit een heerlijk zompige cake die dagen lekker blijft. Wees bescheiden met de kardemom, het overheerst snel.

Kweeperencake met pistachenoten en kardemom

750 gram kweeperen

2 eetlepels suiker

125 gram zachte boter

200 gram lichtbruine basterdsuiker

2 eieren

200 gram zelfrijzend bakmeel

½ theelepel zout

snufje gemalen kardemomzaad

het merg van 1 vanillestokje

100 gram pistachenoten, fijngemalen

Schil de kweeperen, snij ze in kwarten, verwijder de klokhuizen en snij ze dan in blokjes. Doe de kweepeer in een pan met de suiker en zoveel water dat de blokjes net onder staan. Breng aan de kook en laat afgedekt 45 minuten koken. Controleer af en toe of het niet droog kookt, voeg eventueel wat extra water toe. Laat afkoelen en pureer in de keukenmachine of met de staafmixer.

Verwarm de oven voor op 180 C. Bekleed een vierkante vorm van 20 x 20 cm met bakpapier. Klop de boter en suiker met een mixer romig. Meng een voor een de eieren erdoor, dan de kweepeerpuree, bloem, zout en kardemom, het vanillemerg, en ten slotte de pistachenoten. Schep het beslag in de vorm en bak 30 minuten, doe de cocktailprikkertest en bak eventueel nog 5 minuten extra.

Klary Koopmans

Maandag: Klary Koopmans, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert of Elsje Jorritsma.

    • Klary Koopmans