‘Anomalie’ in Airbus A380’s van Qantas

Qantas Airlines heeft in drie van zijn zes Airbus A380’s ,,olie gevonden waar geen olie zou moeten zijn”. Dat zegt topman Alan Joyce van de Australische vliegmaatschappij. Vorige week donderdag moest een van de jumbo-jets van Qantas met 459 passagiers aan boord een noodlanding maken in Singapore wegens een defecte motor (beelden).

Foto ReutersFoto Reuters

De in totaal zes Airbus A380’s van Qantas blijven voorlopig aan de grond voor verder onderzoek, zei Joyce tegen de Australische zender ABC. Hij sprak van een ,,kleine anomalie” in de motoren van drie toestellen.

NRC-redacteur Lolke van der Heide (transport) zegt dat de Airbus A380 tot nu toe  technisch gezien even betrouwbaar is gebleken als elk ander toestel. Het Qantas-incident is het eerste  serieuze probleem van de superjumbo, sinds de eerste commerciële vlucht in oktober 2007. ,,De kans op een fataal ongeluk is  bijzonder klein, maar ook niet nul. Een  haperende motor komt bij alle types vliegtuigen wel eens voor. Piloten zijn getraind om daar mee om  te gaan en zetten hun toestel vrijwel altijd veilig aan de grond.” Volgens Van der Heide staat Qantas bekend om zijn grondige inspecties.

Donderdag plofte ‘motor no.2’ van de Qantas Airbus boven het Indonesische eiland Batam, waarna de gezagvoerder een noodlanding te maken inzette boven Singapore. Het incident bleef zonder ernstige gevolgen. Het Australische Bureau voor Transportveiligheid heeft de inwoners van Batam opgeroepen om gevonden brokstukken van de defecte motor te overhandigen.

Het restant van de defecte motor is inmiddels aangekomen in Derby in Groot-Brittannië om onderzocht te worden door fabrikant Rolls-Royce. Ook Singapore Airlines (11  A380’s) en Lufthansa ( 3 toestellen)  hebben dit type motor voor hun  A380’s, maar beide maatschappijen verklaarden na een inspectie  van een dag dat er niets mis was  met hun toestellen en motoren en  hervatten hun vluchten. Air France (4 A380’s) en Emirates uit Dubai  (14 A380’) hebben motoren van  het type Engine Alliance.


Grotere kaart weergeven

    • Bart Hinke