Gerechtshof Den Haag verbiedt ontruimingen kraakpanden

Het gerechtshof in Den Haag heeft maandag de ontruiming van 8 kraakpanden in Amsterdam, Den Haag en Leeuwarden verboden

De nieuwe anti-kraakwet, die sinds 1 oktober van kracht is,  geeft krakers niet de gelegenheid naar de rechter te stappen bij een dreigende ontruiming. Dat druist volgens het hof in tegen het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Wat de uitspraak betekent voor de uitvoering van de nieuwe kraakwet is nog onduidelijk. Waarschijnlijk zullen gemeenten voorlopig de geplande ontruimingen uitstellen. Het arrest van de rechtbank verschijnt volgende week, pas daarna kunnen er conclusies aan de uitspraak verbonden worden.

‘Schijnheilig’

NRC Handelsblad meldde vanmiddag al dat cultureel centrum ‘Schijnheilig’ niet mag worden ontruimd van het Amsterdamse gerechtshof. De gemeente Amsterdam had het pand morgen willen ontruimen. De krakers van het pand dienden een spoedàppel in bij het gerechtshof en dat doet eind november uitspraak in de zaak. Tot die tijd mag de gemeente Amsterdam het pand niet ontruimen. Eerder verloren de krakers een kort geding tegen de gemeente.

Donderdag sprak de Amsterdams GroenLinks zich ook al uit tegen de ontruiming, er is namelijk geen bestemmingsplan voor het gebouw en het pand levert volgens hen geen overlast.

    • Hans Klis