Alonso met beste papieren naar slotrace

Lachende derde was Fernando Alonso gisteren op het Interlagoscircuit in São Paulo, in de voorlaatste Formule 1-race van het jaar. Beide Red Bull-coureurs gingen voor hem over de finish in de Grote Prijs van Brazilië, en wat de Spanjaard betrof gebeurde dat in de juiste volgorde: de Duitser Sebastian Vettel voorop en Alonso’s grootste concurrent in de strijd om de wereldtitel, de Australiër Mark Webber, op de tweede plaats.

Waar Alonso eerder in het jaar (in juli in Hockenheim) als gevolg van een dienstbevel voorbij gelaten werd door zijn Braziliaanse teamgenoot Felipe Massa, bleef bij Red Bull Vettel gisteren gewoon voor Webber rijden. Ook al heeft Webber de beste uitgangspositie van de twee Red Bull-coureurs om volgende week in Abu Dhabi in de slotrace wereldkampioen te worden, Vettel mag nog steeds voor zijn eigen kansen blijven gaan. Ook al kost dat Red Bull misschien de wereldtitel. Dus als Webber volgende week wint en Alonso wordt tweede, dan verovert de Spanjaard zijn derde wereldtitel. En zijn eerste in een Ferrari.

Pas in de laatste race wil Vettel eventueel plaatsmaken voor zijn teamgenoot, als hij moet kiezen tussen zijn teamgenoot Webber en Alonso als wereldkampioen, zo gaf hij aan in de aanloop naar de race in São Paulo. Als Vettel volgende week op het circuit in de woestijn in Abu Dhabi weer voorop rijdt en Webber ligt opnieuw weede, dan zal de Duitser de Australiër wellicht voorbij zal laten gaan. Maar als Alonso op kop ligt, kan dat scenario de prullenbak in.

Het zou volgens Red Bull-teambaas Christian Horner niet juist zijn geweest een van zijn twee coureurs (lees Vettel) „op een kunstmatige manier” uit te schakelen in de race om de wereldtitel. Nu gaan Webber en Vettel beiden nog als kanshebbers de slotrace in. In de WK-stand leidt Alonso (246 WK-punten) voor Webber (238), Vettel (231) en Hamilton (222). Een racezege levert 25 punten op, de tweede plaats is goed voor 18 punten.

Wat er volgende week ook gebeurt, die mooie troostprijs neemt niemand Red Bull meer af. Zes jaar nadat het team zijn intrede had gedaan in de Formule 1 veroverde de renstal die eigendom is van frisdrankenkoning Dietrich Mateschitz de constructeurstitel.

In Brazilië was het team van McLaren-Mercedes de grote verliezer. In de kwalificatietraining verprutste Jenson Button het. De regerend wereldkampioen kwam niet verder dan de elfde tijd en eindigde in de race als vijfde. Zijn teamgenoot Lewis Hamilton, die twee jaar geleden in Brazilië in de laatste bocht van de laatste race de wereldtitel veroverde, werd met hangen en wurgen vierde. „Ik was nergens”, zei hij na afloop. Alleen een wonder kan hem in Abu Dhabi nog aan de wereldtitel helpen.