Ajax heeft er ook niet voor gevochten

Tegen ADO Den Haag brak het gebrek aan vleugelspelers en dynamiek Ajax op: 0-1.

ADO-trainer Van den Brom zag door de zege het goede spel van zijn ploeg bevestigd.

Matchwinner Wesley Verhoek van ADO Den Haag (rechts) viert zijn treffer tegen Ajax. Foto ProShots seizoen 2010 / 2011 07-11-2011 ajax - ado den haag wesley verhoek scoort de 0-1 Stanley Gontha;Pro Shots

„Ik zou willen dat ik zo’n spelertje als jij erbij had”, verzuchtte Ajax-trainer Martin Jol gisteren tegen geboren Hagenaar Tscheu La Ling. De voormalig buitenspeler van de club uit Amsterdam zag in de Arena hoe zijn oude werkgever een beschamende nederlaag leed tegen ADO Den Haag (1-0), dat verrassend zevende staat in de eredivisie.

John van den Brom, oud-speler en -jeugdtrainer van Ajax en nu trainer van ADO, had al voor de wedstrijd in verschillende interviews vraagtekens gezet bij een Ajax-elftal dat zonder buitenspelers speelt. Hij kondigde aan zelf wel aan te treden met voetballers op de flanken. Alsof het zo moest zijn, worstelde Ajax tegen ADO met de handicap van een spelsysteem dat is afgestemd op de ingevingen van Luis Suarez en Mounir El Hamdaoui en maakte linkeraanvaller Wesley Verhoek even voor rust het enige doelpunt van de wedstrijd.

Supporters van ADO, die niet welkom waren in Amsterdam, vierden de overwinning op de snelweg bij het eigen stadion. Wie in het groen-gele shirt door de binnenstad van Den Haag loopt, wordt niet langer meewarig aangekeken. Opvallend, want ruim twee jaar geleden dreigde voor de club nog faillissement. De Rijswijkse ondernemer Mark van der Kallen redde ADO met een injectie van enkele miljoenen. De financiële en bestuurlijke situatie verbeterde, mede doordat bestaande sponsorcontracten werden opgewaardeerd. Dit seizoen volgde het sportieve herstel.

Van den Brom is de gevierde man bij de club achter de duinen. De trainer scoort niet alleen met zijn aanvallende tactiek, gebaseerd op de denkwijze van zijn voormalige trainer Louis van Gaal, maar heeft bij zijn debuut in de eredivisie ook een gelukkige hand met aankopen. De Sloveense middenvelder Aleksandar Radosavljevic is een nuttige controleur, de Russische spits Dmitri Boelykin scoorde al acht keer in negen wedstrijden en de Slowaakse buitenspeler Frantisek Kubik speelt menig eredivisieverdediger voorbij. ADO probeert nu de laatste twee, beiden huurlingen, definitief aan zich te binden.

„Hier zit een heel blije trainer”, glunderde Van den Brom. „We zijn met deze overwinning bevestigd in de manier waarop we bezig zijn. ADO heeft een duidelijke aanpak en een herkenbare manier van spelen. We hebben kritiek gehad op onze verdediging, wegens de vele tegendoelpunten, maar tegen Ajax vond ik die juist goed. Het enige verwijtje is dat we de wedstrijd eerder hadden moeten beslissen met nog een doelpunt.”

Ajax’ Scheveningse trainer Jol erkende dat zijn ploeg dynamiek mist zonder voetballers die een tegenstander kunnen passeren en de bal vanaf de achterlijn voorzetten. Hij wil niet geforceerd kiezen voor de voormalige huisstijl met drie aanvallers. „Vorig seizoen kon ik Dennis Rommedahl brengen, maar hij is vertrokken. In het verleden is hier wel 60 miljoen euro aan spelers uitgegeven, maar niet aan buitenspelers. Met 10 miljoen euro zou het me echt wel lukken om in de winterstop een buitenspeler te halen. Maar dat geld hebben we niet.”

Jol ging voor het gemak voorbij aan zijn eigen aankopen dit seizoen. Ajax had 5 miljoen euro over voor El Hamdaoui – een afmaker – en haalde op zijn aandringen de transfervrije Mido – ook een spits. En moet een rendabele buitenspeler 10 miljoen kosten? FC Twente betaalde deze zomer naar verluidt nog geen miljoen euro voor Nacer Chadli, zoals PSV ook geen miljoenen hoefde neer te tellen voor Balazs Dzsudzsak. De trainer zou dus bij Ajax’ scouting te rade moeten gaan en bij zijn broer Cock Jol, hoofd van de beroemde jeugdopleiding die al seizoenen geen vleugelaanvallers meer voortbrengt, ook niet toen Van den Brom hoofdverantwoordelijk was.

Zorgelijker nog dan het ontbreken van buitenspelers is de matheid van Ajax, dat woensdag de groepswedstrijd in de Champions League tegen Auxerre verloor. Wie tegen ADO speelt, weet dat het op zijn minst strijdlust moet leveren, maar dat leek te veel gevraagd, tot ergernis van de supporters. De ploeg van Jol, die nu vier punten achterstand heeft op koploper FC Twente, bereikte de rust met striemend gefluit en beëindigde de wedstrijd in een al halflege Arena.

Hoe anders was de instelling van ADO, dat maar weinig goede mogelijkheden weggaf en enkele keren werd geholpen door doelman Gino Coutinho. Van den Brom moest zowel Verhoek als Ricky van den Bergh kalmeren toen zij voortijdig werden gewisseld. De trainer weet de boosheid van vooral de doelpuntenmaker aan gretigheid. „In dit ADO wil iedereen bij een voorsprong in de Arena het laatste fluitsignaal meemaken.”

    • Michiel Dekker