Aan de kant voor de ‘Roodwitte Olifant’

Over de oproep van de fanatieke aanhang aan Johan Cruijff om het Ajax-bestuur over te nemen laat hij zich niet uit in zijn column vandaag in de Telegraaf. Wel is Cruijff het hartgrondig eens met de analyse van de supporters dat het huidige Ajax-bestuur op moet stappen. ,,Iedereen blijft elkaar de hand boven het hoofd houden, terwijl Ajax juist belangrijker hoort te zijn dan jezelf.”

Foto Bas CzerwinskiFoto Bas Czerwinski

Zijn kritiek kan na de dramatische 0-1 tegen ADO Den Haag van gisteren ongetwijfeld op veel instemming rekenen in Amsterdam. Meer begrip in ieder geval dan zes weken geleden. De analyse is dezelfde: wanbeleid van structurele aard. Maar reacties op zijn column toen, enkele dagen na de afstraffing in Madrid tegen Real, waren nog wat gereserveerd - om niet te zeggen lacherig. Ajax stond die week toch gewoon eerste in de Eredivisie? Cruijff vandaag:

Wat ben ik achteraf blij, dat ik met mijn kritiek gekomen ben toen Ajax nog bovenaan stond. Dat heeft extra duidelijk gemaakt, dat de stand op de ranglijst niets met de huidige problemen te maken heeft. Inmiddels zijn we een maand verder en komt het ‘spook Feyenoord’ steeds dichterbij.

De door de Ajax-aanhang gedroomde paleisrevolutie onder aanvoering van ‘Nummer 14’ is Roodwitte Olifant gedoopt, vrij naar de Blauwe Olifant (‘Elefant Blau’). Onder die geuzennaam verzetten Johan Cruijff en Joan Laporte, nu voorzitter van FC Barcelona, zich in 2003 met succes tegen het bestuur van Josep Lluís Núñez.

Zien we Cruijff als in 2008 binnenkort weer bij de slagboom van de Arena, klaar om de bezem door de organisatie te halen? Verschil is dat het bestuur toen zelf welwillend stond tegenover de komst van ‘De Verlosser’. Nu is er vanuit de leiding vooral irritatie over hoe hij ,,al jaren op deze manier over Ajax schrijft”, en dat is op zich logisch als je in zijn totaliteit weggewenst wordt.

Het zal voorlopig bij vinnige columns blijven. Helaas.

    • Bart Hinke