5 redenen om uit te gaan

Big Boi gaat solo

1 cabaret

Try-out Camerettenselectie

Enschede: Amphitheater, Vrijhof Cultuurcentrum. Tijd: 20.15u. www.cultuur.utwente.nl

Vanavond zie je drie van de negen overgebleven kandidaten van cabaretfestival Cameretten 2010. Met de try-outs bereiden zij zich voor op de voorronde in het oude Luxor Theater (24 t/m 26 november), waar ze zullen strijden om een van de finaleplekken. Met: Dian Liesker, Jan Evert van Apeldoorn en Martijn Koning.

2 muziek

Aftrap Blauwe Maandag

Amsterdam: De Roode Bioscoop. Data: 8, 15, 22, 29 nov, 6, 13, 20 dec, 20.30u. Entree: 10 euro. www.roodebioscoop.nl

De Roode Bioscoop start met een serie Blauwe Maandagen, die een podium bieden voor jong en onbekend talent. Met de nadruk op muziek, kleinschalig muziektheater, poëzie en singer-songwriters. Vanavond is de aftrap, met o.a. Felix Strategier en Bernard Wesseling.

3 game

Call of Duty Black Ops

www.freerecordshop.nl

Morgen verschijnt Call of Duty Black Ops, de opvolger van shootergame Modern Warfare 2. Gamefanaten kunnen vannacht het spel al bemachtigen, want Free Record Shop organiseert in het hele land speciale nachtopeningen. In Amsterdam is er om 20.00 uur een gratis launchparty in de Convention Factory. Op dit feest worden nooit eerder vertoonde stukken uit de ‘single-player mode’ getoond, is er een onlinewedstrijd met een andere Europese stad waar een soortgelijk feest plaatsvindt en zijn er optredens van o.a. The Opposites.

4 nachtconcert

Big Boi solo

Amsterdam: Paradiso. Tijd: 01.00u. Entree: 29 euro excl. lidmaatschap. www.paradiso.nl

Afgelopen zomer verscheen van Big Boi (Outkast) het funky soloalbum Sir Lucious Leftfoot: The Son of Chico Dusty. Vannacht geeft de rapper uit Atlanta een concert in Paradiso. Het is zijn enige show in Nederland.

5 literair

Federico García Lorca

Utrecht. T/m 21 november. www.literairemeesters.nl

De tweede editie van het festival Literaire Meesters is gewijd aan de Spaanse dichter Federico García Lorca (1898-1936). Op het programma staan theater, poëzie, muziek, voordracht, lezingen, tapasdiners en speelfilms. Om 19.00 uur wordt in het Louis Hartlooper Complex de film The Disappearance of García Lorca vertoond, over de moord op Lorca. Met een inleiding door Elena Carrillo Bermejo (Universiteit Utrecht).