Weinig verlies op staatssteun voor AIG

American International Group (AIG) is bijna klaar met het terugbetalen van de overheidssteun ter waarde van meer dan 180 miljard dollar (128 miljard euro). Niet dat de Amerikaanse belastingbetalers hun geld nu al terughebben. Maar de rechtstreekse verplichting van het concern om geld terug te storten zal binnenkort verleden tijd zijn. Voortaan zal de terugbetaling afhangen van de verkoop van aandelen door het Amerikaanse ministerie van Financiën – grotendeels dankzij de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank.

De verkoop van dochter Alico aan MetLife, en de beursgang van AIA hebben de afgelopen weken 28 miljard dollar (20 miljard euro) aan contanten opgeleverd, en nog eens 9 miljard dollar (6,4 miljard euro) aan aandelen van MetLife. De komende maanden zal het geld helpen de zware schulden van AIG te vereffenen bij de New York Federal Reserve Bank. Daardoor zal het concern weer meer op een normaal bedrijf gaan lijken – en het management zal plotseling veel meer financiële vrijheid hebben.

Op dit moment staan AIG en speciale ‘vehikels’, die verband houden met AIA en Alico, nog voor 47,5 miljard dollar (34 miljard euro) in het krijt bij het ministerie van Financiën en voor 45,3 miljard dollar (32 miljard euro) bij de Federal Reserve.

Ondanks dat verwacht het ministerie uiteindelijk geld aan de hele reddingsoperatie over te houden. Het helpt dat de operationele prestaties van AIG, ondanks verliezen in het derde kwartaal, aan de beterende hand zijn. Maar er zijn nog een paar onopgeloste problemen.

In de eerste plaats zorgt deze sanering ervoor dat AIG geen rechtstreekse verplichtingen jegens de betalingbetalers meer heeft. In plaats daarvan zal het ministerie in de loop der tijd aandelen moeten verkopen, voornamelijk van AIG, maar misschien ook van AIA en MetLife. Er kan nog veel misgaan in de tijd die het zal kosten om op een ordelijke manier 92,1 procent van een heel groot bedrijf kwijt te raken.

In de tweede plaats zullen er zelfs volgens de eigen schattingen van het ministerie bescheiden verliezen worden geboekt op de injecties uit het noodfonds voor AIG. De regering eindigt slechts in de zwarte cijfers dankzij het belang van 79,9 procent, dat de New York Fed eiste in ruil voor de eerste 85 miljard dollar (60,3 miljard euro) aan noodkredieten.

Ook al kan er in sommige opzichten kritiek op worden uitgeoefend, de reddingsacties van de Fed waren geworteld in het idee dat leningen moesten worden gedekt door een overdaad aan zekerheden. Daardoor lijken de blauwe plekken die het ministerie heeft opgelopen nu alleszins mee te vallen.

Richard Beales

    • Richard Beales