Turkije mag het Westen tegen de haren in strijken

‘Ankara is baas van Turken in EU’, stond op 30 oktober in deze krant. Dit omdat een Turkse minister het ‘ongelukkig’ en ‘discriminerend’ heeft genoemd dat Rutte Nederlanders met een Turks paspoort anders lijkt te willen behandelen dan Nederlanders met een Zweeds paspoort. Als Turkije zou overwegen om Nederlanders structureel achter te stellen bij Zweden, zou je er echter vergif op kunnen innemen dat Nederland daar wat van zou zeggen.

Volgens het artikel groeit ‘Turkijes eigendunk […] uit zijn voegen’. De redenen die daarvoor worden gegeven snijden echter geen hout. Zo wordt gesteld dat de Turkse regering niet langer schroomt ‘oude bondgenoten in het Westen tegen de haren in te strijken’. Dat is echter het goed recht van een onafhankelijke natiestaat.

Voorts wordt de Turkse minister Faruk Celik door E.J. Zürcher van de Universiteit Leiden gelijkgesteld aan Geert Wilders omdat Celik heeft verklaard ‘dat Turkse migranten weliswaar moeten integreren’, maar ‘dat ze ook hun afkomst moeten blijven koesteren’. Maar wat is er mis mee als goed geïntegreerde Turken thuis naar Turkse muziek blijven luisteren? Turkije wil nog wel eens kritiek uit het Westen krijgen om de manier waarop het met zijn minderheden omspringt. Nu zijn de rollen eens omgekeerd.

Krijn Peter Hesselink

Amsterdam

    • Krijn Peter Hesselink