Sport in beeld

SAN FRANCISCO - NOVEMBER 03: A cable car carrying members of the San Francisco Giants gets covered with confetti during the Giants' vicotry parade on November 3, 2010 in San Francisco, California. Thousands of Giants fans lined the streets of San Francisco to watch the San Francisco Giants celebrate their 2010 World Series victory over the Texas Rangers. Justin Sullivan/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == AFP

Je reinste confettikunst. Ooit een geringschattende term voor het pointillisme, in dit geval letterlijk te nemen.

Gaat het om een ramp of een feest? Rechts van de strook blauwe lucht ontkom je niet aan associaties met ‘9/11’, op het moment dat de torens naar beneden kwamen. De nog net zichtbare ‘reddingswerker’ staat machteloos, net als toen. Je moet er, los van toen, ook niet aan denken wat onverlaten ongezien naar beneden zouden kunnen gooien. Dat onbehagen bekruipt je links niet. Daar is het feest – omdat je nog wat ziet. En dat is: geen paniek, zwaaiende toeschouwers, ballonnen. Man-met-fiets ploegt door de gekleurde muisjes. Het is een vrolijke boel. Tralala.

We bewonderen nog even de ‘compositie’, waarvan het stuk toren rechts, de tram, de lucht en de ballonnen de bepalende elementen zijn. Vooral de blauwe lucht is belangrijk; die verdeelt én bindt.

Nu zoomen we in. Het zou beter zijn deze krant op de iPad te bekijken, om de details dichterbij te kunnen halen. We noemen er een stel: een ‘los’ paar klappende handen (in het ‘rampgebied’), een geparkeerde politiemotor, nog een motor met een agent erop. Een bordje met het opschrift ‘authentic Giants fan’. Een tweede man met fiets. Dranghekken. Het opschrift Wells Fargo (2×).

Tot slot een paar opdrachten: tel de ramen waarachter mensen zichtbaar zijn. Tel ook de ramen waar mensen uit hangen. Tel de mensen op het balkon boven de lantaarnpaal.

Zoom, zoom, kijk, kijk. Deze foto is een snoepwinkel.

    • Pieter Kottman