Sarkozy: geen taboes in gesprek met Hu

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft gisteren gezegd dat hij met zijn Chinese ambtsgenoot Hu Jintao heeft gesproken over mensenrechten tijdens een onderlinge ontmoeting in Nice. Sarkozy werd de afgelopen maanden verweten dat hij kritiek op China uit de weg gaat vanwege Franse commerciële belangen.

Op de vraag van journalisten, of hij met Hu Jintao over mensenrechten had gepraat, zei Sarkozy gisteren: „Natuurlijk. President Hu Jintao is iemand met wie valt te praten.” Volgens Sarkozy „heeft Frankrijk waarden te verdedigen”, en is Frankrijk „ook bezig die waarden te verdedigen”.

Maar, voegde de Franse president daaraan toe, „tegelijkertijd respecteren wij onze partners en begrijpen wij dat zij een andere cultuur hebben, dat ze van verder moeten komen en dat wij ze moeten aanmoedigen om openheid te omarmen.”

Sarkozy had gisteren een gesprek met Hu Jintao in een villa in Nice. Op de vraag of hij Hu rechtstreeks had aangesproken op China’s kritiek op de recente Nobelprijs voor de Vrede voor de opgesloten Chinese activist Liu Xiaobo, gaf Sarkozy geen direct anwoord: „Wij hebben over allerlei onderwerpen gesproken, er zijn geen taboes, zeker niet op het punt van de mensenrechten.”

Sarkozy kreeg kritiek te verduren omdat hij, anders dan bijvoorbeeld de Duitse kanselier Angela Merkel en de Amerikaanse president Barack Obama, geen verklaring uitbracht nadat Liu Xiaobo vorige maand de Nobelprijs had toegewezen gekregen. Sarkozy zou het Franse handelsbelang laten prevaleren. Frankrijk sloot deze week een grote order over de levering aan China van vliegtuigen van Airbus. Frankrijk bereidt zich bovendien voor op de rol van tijdelijk voorzitter van de G20, het overleg van de twintig grootste economieën ter wereld. Frankrijk wordt voorzitter vanaf 12 november.

In 2008 dreigde president Sarkozy de Olympische Spelen in Peking te boycotten in reactie op Chinese mensenrechtenschendingen in Tibet. Dat kwam hem op irritatie van de Chinese machthebbers te staan.

Ophef China over Nobelprijs: Opinie &Debat, pagina 4