Protest schaker Carlsen tegen WK

Schaakgrootmeester Magnus Carlsen dingt niet mee naar de wereldtitel in 2012. De Noor heeft zich afgemeld bij de internationale federatie FIDE voor het kandidatentoernooi in het voorjaar van 2011. Carlsen vindt de opzet van het WK ‘niet eerlijk en ouderwets’.

Het zint de 19-jarige Carlsen niet dat de huidige wereldkampioen Viswanathan Anand uit India al zeker is van een finaleplek. „Het is alsof wereldkampioen voetbal Spanje nu al zeker is van een finaleplaats op het WK van 2014”, schrijft Carlsen in een protestbrief aan de bond, gisteren gepubliceerd door de Noorse krant VG. „Het bestaande systeem is niet eerlijk en modern genoeg en levert mij niet de motivatie om het lange proces van voorbereidingen en wedstrijden in te gaan”, aldus Carlsen, nummer twee van de wereld. Carlsen wil af van het systeem waarbij de regerend wereldkampioen privileges geniet en bovendien al zeker is van een finaleplek. „Naar mijn mening moet het wereldkampioenschap een eerlijke strijd zijn tussen de beste schakers van de wereld. Met gelijke voorwaarden voor iedereen, dus ook voor de vorige winnaar van het toernooi.” (ANP)