Portemonnee anno 2010

Portemonnees zijn een anachronisme. Muntgeld gaat los in de zak, boodschappen, tram en trein betalen we met plastic. Maar waar laat je al die bankpassen, klantenkaarten en toegangspassen? De insteekvakjes in een portemonnee zijn ondingen: te wijd of te krap.

Een ouderwetse beurs is om meer redenen ongeschikt voor elektronisch betalingsverkeer. Radiosignalen gaan ongehinderd door leer of stof, zodat de OV-chipkaart en de nieuwste creditcards ongemerkt op afstand kunnen worden uitgelezen en gekopieerd. Bovendien eten portemonnees betaalpassen op: het leer onttrekt weekmakers aan de kunststof pasjes, waardoor ze bros worden en sneller scheuren of breken.

Het Haagse ontwerpbureau Secrid presenteerde onlangs de ‘portemonnee van de toekomst’: een kek vormgegeven cardprotector, geschikt voor maximaal zes pasjes. De aluminium behuizing blokkeert radiosignalen. En met één druk op een knop schuiven de ingestoken kaartjes naar buiten. Te koop vanaf 24,95 euro. Zie voor verkoopadressen www.secrid.com

    • Arjen Ribbens