Personeel ABN verdeeld over cao

De invoering van een nieuwe geharmoniseerde cao bij ABN Amro zorgt voor interne verdeeldheid. Ondanks een verlenging van de stemperiode (tot gisteren) heeft 57 procent van de oud-Fortiswerknemers bij de bank toch tegen gestemd. Bij de ABN Amro-werknemers was een grote meerderheid – 93 procent – voor de invoering van een nieuwe arbeidsovereenkomst.

„Dit is een moeilijke situatie”, zegt Sandra Hendriks, bestuurder bij CNV Dienstenbond. „Een meerderheid van alle werknemers van de bank, namelijk 74 procent, is positief en wil één geharmoniseerde arbeidsregeling. Maar we gaan nogal kort door de bocht als we daarbij geen rekening houden met de oud-Fortis-medewerkers die tegen hebben gestemd.”

De Nederlandse staatsbank ABN Amro telt circa 30.000 personeelsleden. Eenderde daarvan is afkomstig van het vroegere Fortis Bank Nederland, waarvan de activiteiten uiterlijk eind 2012 volledig verweven moeten zijn met ABN Amro. Beide bancaire onderdelen kwamen in het najaar van 2008, na het uiteenvallen van Fortis, volledig in handen van de Nederlandse overheid. „We willen één functionerende bank worden, en daar hoort één geharmoniseerde cao bij”, zegt Hendriks. De oude cao’s van ABN Amro en Fortis Bank Nederland lopen af op 1 maart 2011. De nieuwe cao voor de bank kan pas ingaan na goedkeuring van de vakbondsleden.

De integratie van de bank zorgt voor veel onrust bij een deel van het personeel, dat uit protest tegen stemde. De reorganisatie is ingrijpend: per saldo verdwijnen 4.500 arbeidsplaatsen. De bonden willen de bezwaren – die vooral bij oud-Fortis-medewerkers leven – de komende dagen met de directie bespreken, in de hoop dat zo een aantal belemmeringen voor de invoering van de cao kan worden weggenomen.

    • Piet Depuydt