Miljardensteun voor Europees defensieproject

Zeven Europese landen redden de in problemen verkerende productie van het militaire vliegtuig Airbus A400M met een steun van 3,5 miljard euro. Dat zijn ze overeengekomen met het Frans-Duitse defensiebedrijf EADS, producent van het vliegtuig.

De productie van de Airbus A400M is een prestigieus Europees defensieprogramma. Er zijn duizenden banen mee gemoeid. Het vliegtuig had al in 2009 op de markt moeten komen, maar EADS kreeg te maken met vertragingen en 7,5 miljard euro aan kostenoverschrijdingen. Volgens de laatste planning komt het vliegtuig nu in 2013 op de markt.

Afgelopen maart hadden de zeven afnemers van het vliegtuig – Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, België, Luxemburg, Spanje en Turkije – al een principeakkoord gesloten om de productie van het militaire vliegtuig te steunen.

De zeven landen zijn overeengekomen gezamenlijk geen 180 vliegtuigen meer af te nemen, maar nog maar 170. De prijs per vliegtuig, oorspronkelijk zo’n 800 miljoen euro, stijgt met 11 miljoen euro. Ook is er voor circa 1,5 miljard euro aan kredieten verstrekt.

Volgens de Franse minister van Defensie Hervé Morin kon Europa het zich niet permitteren het programma rond de Airbus A400M op te geven. „Daarmee zou Europa zeggen dat het in de eenentwintigste eeuw afhankelijk zou willen zijn van de Verenigde Staten, op het strategisch gebied van militair transport.”

Officieel moeten de zeven landen nog individueel instemmen met het steunprogramma. Bestuursvoorzitter Louis Gallois van EADS hoopt dat dat voor het eind van dit jaar gebeurt.

De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas heeft gisteren laten weten dat het ongeluk met de Airbus A380 afgelopen donderdag mogelijk het gevolg is van een defect onderdeel of een ontwerpfout. Het vliegtuig moest een noodlanding maken in Singapore.