Kort nieuws Economie

Werkgelegenheid Verenigde Staten neemt sterk toe

WASHINGTON, 6 nov. De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in oktober aanzienlijk sterker gestegen dan verwacht. Dat bleek gisteren uit een eerste schatting van het Amerikaanse ministerie van Arbeid. In totaal kwamen er in de Amerikaanse economie 151.000 banen bij. Die groei, de sterkste sinds april van dit jaar, was ruim twee keer groter dan economen hadden voorspeld. Vooral in het bedrijfsleven groeide de werkgelegenheid sterk. Bedrijven creëerden per saldo 159.000 nieuwe banen, waar op 75.000 banen werd gerekend. (ANP/RTR)

Actie dreigt bij chipsfabrikant

UTRECHT, 6 nov. Werknemers van het distributiecentrum van Smiths, bekend van de chips, dreigen met acties. Smiths wil de werkzaamheden van het Utrechtse centrum uitbesteden. De 75 werknemers zijn boos, omdat hun arbeidsvoorwaarden daardoor verslechteren. Vakbond FNV Bondgenoten vindt dat Smiths hun een vergoeding moet aanbieden. Als de zoutjesfabrikant niet voor zondagavond zes uur ingaat op de eis, volgen er acties. (ANP)

EU wil geld terug van Nederland

BRUSSEl, 6 nov. De Europese Unie eist bijna 29 miljoen euro aan agrarische steun terug van Nederland. De Europese Commissie vindt dat de Nederlandse autoriteiten onvoldoende controle hebben uitgevoerd. Dat maakte de commissie gisteren bekend. Bij de betaling van een minimumprijs had Nederland de aanvragen van steun door producenten van aardappelzetmeel beter moeten controleren. Behalve Nederland moeten achttien andere landen geld terugbetalen. (ANP)

Forse daling orders Duitse industrie

BERLIJN, 6 nov. Het aantal orders voor de Duitse industrie is in september met 4 procent gedaald ten opzichte van augustus. Dat heeft het Duitse ministerie van Economische Zaken gisteren bekendgemaakt. Daarmee is de forse stijging in augustus tenietgedaan. De daling, de sterkste sinds januari 2009, komt als een verrassing. Economen rekenden juist op een toename met een half procent. (ANP/RTR)