Kabinet-Rutte wil met 'quick wins' meteen daadkracht tonen

Het afschaffen van het rookverbod voor kleine cafés, het intrekken van het plan om CO2 op te slaan onder Barendrecht, het beëindigen van bonnenquota’s voor agenten, en een verruiming van de mogelijkheid om oude strafzaken – cold cases – te herzien. Premier Rutte heeft met genoegen waargenomen dat zijn ministers in de eerste echte week dat het kabinet kon regeren al behoorlijk aan de weg timmerden. Een aantal „quick wins” uit het regeerakkoord zijn naar voren gehaald, zei Rutte.

Zijn kabinet wil laten zien dat het regeert, niet dat het eerst 100 dagen met de bevolking gaat praten. Maar het was niet afgesproken, beklemtoonde de premier, dat het kabinet deze week elke dag een daadkrachtig besluit naar buiten bracht. Dat minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) woensdag bekend zou maken dat het rookverbod deels wordt opgeheven, wist hij niet. „Maar ik heb haar er meteen mee gecomplimenteerd. Van die betutteling door de overheid hou ik helemaal niet.”

Het kabinet publiceerde gisteren een lijst met 17 hervormingen uit het regeerakkoord, op verzoek van het parlement. Maar Kamerleden moeten niet denken dat het kabinet ze verder veel brieven zal sturen. Alleen als het kabinet echt een uitgewerkt plan te melden heeft, kan het parlement een brief of een wetsvoorstel tegemoet zien, voorspelde Rutte. „En natuurlijk als er om informatie gevraagd wordt.” Het kabinet wil snel belangrijke besluiten nemen. Over de hervormingen verwacht Rutte begin volgend jaar de contouren te kunnen schetsen.

Sneller wil Rutte kunnen melden of Nederland weer een missie naar Afghanistan van circa 500 man stuurt. Maar hij betwijfelt of dit voor de NAVO-top op 19 en 20 november al duidelijk is. Het kabinet dient nog de steun te krijgen van een oppositiefracties omdat gedoogpartner PVV tegen een nieuwe missie is. Daarvoor wordt nu achter de schermen onderhandeld. De kans lijkt groot dat er met bijvoorbeeld steun van D66, GroenLinks en ChristenUnie een kleine minderheid voor is. Rutte wilde niet vooruitlopen op de vraag of hij een kleine minderheid genoeg vindt voor een missie naar een oorlogsgebied.

De VVD-premier breekt met zijn voorganger op een andere punt: de locatie van zijn wekelijkse persconferentie. Balkenende maakte in 2007 een einde aan de traditie dat de parlementaire pers de premier ‘uitnodigde’ om de kabinetsbesluiten toe te lichten. De persconferentie verhuisde naar het ministerie van Algemene Zaken, tot verdriet van sommige journalisten. Dat draait Rutte terug. Voortaan loopt hij vrijdag even naar Nieuwspoort om „te gast” te zijn bij de pers.