Jomanda

Wie is de vrouw van de week?

Johanna Wilhelmina Petronella Damman (5 mei 1948), oftewel Joke, beter bekend als Jomanda, balletdanseres, spiritueel genezeres en medium.

Nee toch? Niemand luistert toch meer naar haar boodschappen van gene zijde?

Geen idee. Ze woont nu in Canada.

Maar de normále wereld heeft nog een boodschap voor haar?

Zeker. Het Hof in Amsterdam trekt vanaf komende week zes hele dagen uit om haar strafzaak te behandelen. Het gaat om haar betrokkenheid bij de dood van Sylvia Millecam in 2001. De actrice overleed aan onbehandelde borstkanker.

Wat heeft Jomanda dan gedaan?

Niks. En dat is nou precies het punt. Sylvia Millecam vertrouwde volledig Jomanda’s ‘doorgeving’ dat de knobbel in haar borst geen kanker was, maar een bacteriële infectie veroorzaakt door haar siliconenimplantaten. Jomanda zei ook dat ze best behandeld kon worden met magneetveldtherapie, zoutoplossingen of instraling.

Hielp dat niet?

Nee.

Maar Jomanda heeft toch niks echt misdaan?

Toch wel. Opzettelijk iemands gezondheid benadelen, wordt gezien als mishandeling. Ook zeggen dat iemand iets niet moet doen, zoals naar een dokter gaan, kan slecht zijn voor iemands gezondheid.

En dat was zo?

Zelfs de oncoloog die Millecam zag voor ze overleed, kende dat soort onbehandelde kankergezwellen alleen van middeleeuwse plaatjes.

Maar Jomanda was toch allang vrijgesproken?

Nou, in 2006 werd haar zaak geseponeerd, in 2008 werd ze toch vervolgd, in 2009 werd ze vrijgesproken. Het Hof heeft nu het laatste woord.

En wat vindt Jomanda ervan?

Weinig. Ze is gestopt met haar website. Op jomanda.nl staan wel de tien conclusies van haar boeteperiode. Ze heeft een half jaar gezwegen.

Had ze spijt?

Nee, ze deed boete voor het „doodzieke Nederland”.

Aha. Zijn we genezen?

Niet echt. Bij conclusie 6 staat dat „Sylvia Millecams gevoelswereld nog steeds niet is begrepen”.

Dus wij zijn nog doodziek?

Dat is nog altijd beter dan dood.

    • Rinskje Koelewijn