'Ik wil iets tot stand brengen'

Maya Meijer Bergmans steunt als multi-mecenas verschillende kunstinstellingen.

Mevrouw Maya Meijer-Bergmans. Wassenaar, 28 okt 2010. FOTO MAARTEN VAN HAAFF

Maya Meijer Bergmans is eigenaar en mededirecteur van de Westergasfabriek in Amsterdam, waar ze de ontwikkeling van culturele initiatieven ondersteunt, zoals het nieuwe MC Theater. Daarnaast is zij als bestuurslid en als mecenas betrokken bij verscheidene kunstinstellingen (Den Haag Sculptuur, Holland Festival).

Het eigendom van de Westergasfabriek verkregen zij en haar man via hun vastgoedbedrijf MAB. ,,Toen wij MAB verkochten, hielden wij dit terrein. Niet om er een hoog rendement uit te halen, maar omdat we er plezier in hebben om culturele initiatieven te helpen opzetten en tot bloei te laten komen”, vertelt ze. „Ik wil wat terugdoen voor de maatschappij, iets tot stand brengen. Als ik zie wat er nu allemaal te doen is bij de Westergasfabriek, dan schenkt me dat een intens genoegen. Dat wil niet zeggen dat het een bodemloze put is waar wij almaar geld in storten en tekorten aanvullen. Het is wel degelijk de bedoeling dat de initiatieven die daar opgestart zijn, op den duur rendabel worden. En dat rendement kunnen we dan weer investeren in de programmering. We proberen een goede mix te creëren van projecten die wij spannend genoeg vinden om financieel te ondersteunen, bijvoorbeeld door lagere huurprijzen te rekenen, en commerciële activiteiten.”

Ton en Maya Meijer hadden eerst het MAB Art Fund, dat onder meer financiële steun gaf aan kunstprojecten die direct gerelateerd waren aan de steden waar het bedrijf ontwikkelde. Hun bedrijf MAB gaf aan het Stedelijk Museum Amsterdam en het Cobra Museum. Nu zijn zij bezig met het oprichten van de Meyer Bergman Art Foundation.

„Lange tijd werd er over het mecenaat een beetje schuw gedaan. Rijke mensen die geld geven aan cultuur, dat vond men eng. Dat hoort een beetje bij Nederland: doe maar gewoon. Maar ik heb het idee dat het klimaat al veranderd is. Kunstinstellingen moeten ook nog leren hoe ze ermee omgaan. Je moet bij mij niet met een voorstel op een A-viertje langskomen en dan denken dat ik wel even geld stort. Het ontbreekt vaak aan goede, uitgewerkte voorstellen.” Meijer Bergmans is niet op zoek naar erkenning. ,,Een zaaltje hoeven ze niet naar me te vernoemen. Dat vind ik niet belangrijk. Maar er zijn mensen die dat misschien wél belangrijk vinden. Soms is het al leuk als je zoiets alleen maar aangeboden krijgt – dan kun je het altijd nog afslaan.”