Het recht op een misser 2

Wetenschapsbijlage 17-10-10

Linus Pauling schreef veertig jaar geleden een boek waarin hij beweerde dat vitamine C een einde aan een verkoudheid kan maken. Volgens voedingsdeskundige Martijn Katan is met veel studies aangetoond dat Pauling op dit punt ongelijk had. (‘Het recht op een misser’, 17/18 oktober). Er is echter iets merkwaardigs aan de hand met het onderzoek naar het waarheidsgehalte van Paulings vitamine C-hypothese: die is nog nooit echt getest! Om een verkoudheid de kop in te drukken, moesten er volgens Pauling meteen bij de eerste symptomen vitamine C-doses van tien tot veertig gram per dag worden ingenomen gedurende enkele dagen. Bij de meeste onderzoeken zijn hoeveelheden van ‘slechts’ 0,2 tot 2 gram vitamine C gebruikt, de hoogst geteste therapeutische dosis was 6 gram vitamine C per dag (Karlowski et al in 1975). Deze studies laten zien dat verkoudheid dan niet verdwijnt, maar dat de duur en ernst ervan wel iets verminderen. Dat is een prima reden voor een vervolgstudie, waarbij proefpersonen bij een beginnende verkoudheid nu eens echt megadoses vitamine C moeten slikken. Verricht deze vitamine dan wel het wonder dat Pauling zijn lezers beloofde? We weten nu dat vitamine C extreem veilig is, dus kwaad kan zo’n experiment niet. Martijn Katan, grijp deze kans!

Pim Christiaans

Publicist

Naschrift

Pauling schreef dat een kwart gram vitamine C per dag verkoudheid kan voorkomen. Dat is intussen weerlegd. Of 10 tot 40 gram per dag verkoudheid kan genezen is niet onderzocht. Dergelijke hoeveelheden veroorzaken diarree en bij sommige mensen misschien nierstenen. Een hoge prijs voor het genezen van een verkoudheid. (bronnen: mkatan.nl)

Martijn Katan

    • Pim Christiaans