Haatprediker Abu Hamza wint gevecht om Britse nationaliteit

Het is de Britse regering niet gelukt het staatsburgerschap af te nemen van Abu Hamza, de eenogige, eenarmige haatprediker die Groot-Brittannië ooit vergeleek met de binnenkant van een toiletpot. Zonder Brits paspoort zou Hamza statenloos worden, oordeelde een hof van beroep gisteren.

De oud-predikant van de vroegere Finsbury Park-moskee in Londen werd begin 2006 veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf wegens onder meer haatzaaien. Hamza riep moskeebezoekers op tot het doden van willekeurige ongelovigen en tot zelfmoordaanslagen op banken, rechtbanken, bordelen en seksshops. De moskee werd „een honingpot voor extremisten”, volgens Scotland Yard. Richard Reid, de ‘schoenbomterrorist’, en Zacarias Moussaoui, de ‘twintigste kaper’ van 11 september 2001, waren onder de radicalen die Finsbury Park bezochten.

Hamza (1958, Egypte) kwam Groot-Brittannië binnen in 1979 met een studentenvisum. Hij trouwde en kreeg na drie jaar een Brits paspoort: het enige paspoort dat hij nog had nadat Egypte hem in 1982 een nieuwe pas had geweigerd omdat hij zijn dienstplicht niet had vervuld, betoogden Hamza’s advocaten deze week. De Britse regering voerde vergeefs aan dat hij zijn Egyptische nationaliteit had herkregen door een wet uit 1988.

De Britse premier Cameron zei de uitspraak te betreuren, maar door te gaan met de uitzetting van Hamza naar de VS. In Amerika wordt hij verdacht van terroristische activiteiten, waaronder een poging tot het opzetten van een Al-Qaeda-trainingskamp in een afgelegen gebied in Oregon.

Hamza is een opvallende verschijning met zijn glazen linkeroog en een haakprothese aan zijn rechterarm. Naar verluidt raakte hij begin jaren 90 gewond tijdens het opruimen van Russische landmijnen in Afghanistan. In de jaren 80 werkte hij als uitsmijter van een nachtclub. (BBC, Reuters)