General Motors moet winst verdubbelen

De Amerikaanse belastingbetalers moeten nog even wachten tot ze het geld terugkrijgen dat is gebruikt om General Motors (GM) voor de schroothoop te behoeden. De autoproducent uit Detroit draait veel soepeler dankzij de faillissementsprocedure die het concern vorig jaar onderging. In de drie maanden tot september werd volgens voorlopige cijfers 2,1 miljard dollar (1,5 miljard euro) winst geboekt. Dat zou het derde achtereenvolgende winstgevende kwartaal zijn. Maar uit de voorwaarden van de aanstaande aandelenverkoop van GM blijkt dat, als het concern weer een beursnotering heeft, de koers ruimschoots zal moeten verdubbelen voordat de grootste aandeelhouder, de Amerikaanse regering, zijn geld weer terugheeft.

Stel dat de introductiekoers van GM 26 dollar (18,5 euro) bedraagt, de onderkant van de marge die door de banken wordt gehanteerd. Dan zou het Amerikaanse ministerie van Financiën, dat vandaag de dag 61 procent van GM in handen heeft, een verlies lijden van 42 procent op ieder aandeel dat tijdens de beursgang wordt verkocht. Het ministerie wil 263 miljoen aandelen verkopen, ofwel zo’n 28 procent van haar bezit. Om dan weer in de zwarte cijfers te komen met de belegging in GM moet de koers ruimschoots verdubbelen, naar meer dan 52 dollar (37 euro) per aandeel, aldus een analyse van Breakingviews.

De horde die GM moet nemen wordt lager als zijn bankiers erin slagen de aandelen aan de bovenkant van de marge te slijten, tegen een koers van 29 dollar (20,5 euro). Maar als de waarborgende banken tijdens de beursgang méér aandelen van het ministerie verkopen, komt de lat juist nóg hoger te liggen.

Alles bij elkaar genomen lijkt dit een zware opgave. De implicatie is dat GM zijn winst zal moeten verdubbelen. Maar het had nog erger kunnen zijn. Als het ministerie had vastgehouden aan haar voornemen om meer aandelen op de markt te dumpen, waar het deze zomer naar uitzag, had de introductiekoers nóg lager kunnen uitvallen, zodat de koers nóg meer had moeten stijgen om het punt van break even te bereiken.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën, wier inspanningen met betrekking tot GM worden geleid door Ron Bloom, een hoge adviseur van minister Tim Geithner, is van toon veranderd. Het richt zich er nu niet meer zozeer op haar aandelen snel kwijt te raken, maar om de schade voor de belastingbetalers zo veel mogelijk te beperken. Dat is verstandig, maar het gaat nog wel even duren voordat die helemaal schadeloos gesteld zullen zijn.

Antony Currie

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com

    • Antony Currie