Gebrselassie debuteert in New York

De Ethiopische atleet Haile Gebrselassie gaat morgen bij zijn debuut in de marathon van New York een aanval doen op het parcoursrecord van 2.07,43 uur. Die tijd werd in 2001 gelopen door zijn landgenoot Tesfaye Jihar.

De 37-jarige Gebrselassie is de houder van het wereldrecord. In 2008 liep hij de marathon van Berlijn in 2.03.59. In New York, de meest prestigieuze marathon ter wereld, worden door het glooiende parcours minder snelle tijden gelopen.

Gebrselassie, die twee keer olympisch goud won op de 10 kilometer, treft morgen sterke tegenstanders. Naast de Ethiopiër starten ook de Amerikaanse titelverdediger Meb Keflezighi en de tweevoudige winnaar Marilson Gomes dos Santos (2006 en 2008) uit Brazilië. Ook de Kenianen Robert Kipkoech Cheruiyot (vier keer winnaar van de marathon van Boston) en Abel Kirui starten morgen, net als de Marokkaan Abderrahim Goumri (tweede in New York in 2007 en 2008) en de Zuid-Afrikaan Hendrick Ramaala (winnaar in 2004).

„Ik denk dat we er een mooie race van kunnen maken. Ik hoop op een historische wedstrijd die ons nog lang zal bijblijven”, aldus Gebrselassie. „Ik heb er altijd van gedroomd deze beroemde race te lopen.”

Bij de vrouwen is de Ethiopische titelverdediger Derartu Tulu favoriet voor de zege. Haar voornaamste concurrent is Ludmila Petrova uit Rusland, die de afgelopen twee jaar als tweede over de finish kwam in Central Park.

Morgen start ook een van de 33 Chileense mijnwerkers die onlangs werden bevrijd nadat ze 69 dagen onder de grond opgesloten hadden gezeten. Edison Peña Villarroel (34) liep tijdens zijn opsluiting als gevolg van een instorting dagelijks 5 tot 10 kilometer door de mijngangen. Hij had reddingswerkers gevraagd via de eerste boortunnel, waardoor ook voedsel naar de mijnwerkers op 700 meter diepte werd getransporteerd, hardloopschoenen naar beneden te sturen. Op 13 oktober werd Peña tijdens de wereldwijd live uitgezonden reddingsactie omhoog getakeld. Hij werd vervolgens uitgenodigd door de organisatie van de marathon van New York en gaf aan dat hij de 42 kilometer en 195 meter wil lopen. Donderdag werd Peña op het vliegveld ontvangen door Gebrselassie.