Formule 1-winnaar?

Met nog twee races te gaan, in Brazilië en Abu Dhabi, maken de Formule 1-coureurs Fernando Alonso, Mark Webber, Sebastian Vettel en Lewis Hamilton nog kans op de wereldtitel. Wie gaat er winnen?

Tom Coronel, autocoureur: „Voor mij is het heel duidelijk. Webber wordt wereldkampioen. Het is voor de sport belangrijk dat we een nieuwe wereldkampioen krijgen om de strijd groter te maken. Als Alonso wint, is dat overigens niet eerlijk. Hij is te veel geholpen door zijn teamgenoot. Felipe Massa haalde in een eerdere race opzichtig zijn voet van het gas zodat Alonso hem kon inhalen. Daarom heeft Alonso meer punten behaald dan hij eigenlijk verdient. Ik begrijp werkelijk waar niet dat zoiets gebeurt. Ik heb ook wel eens een teamorder gekregen en ik weet dat de commerciële belangen in de Formule 1 erg groot zijn maar we hebben het verdomme over het wereldkampioenschap. Als Alonso wint, is hij eigenlijk samen met Massa wereldkampioen. Terwijl Webber gewoon een goede, slimme, snelle en stabiele coureur is en het helemaal zelf verdient. Daar komt bij dat Webber mijn persoonlijke favoriet is. Toen ik in 1997 de Masters of Formula 3 won, werd hij derde. Ik stond dus samen met hem op het podium. Daarom is het voor mij extra leuk als hij wint.”

Jeroen Bleekemolen, autocoureur: „Het is dit seizoen heel erg close. Ik denk dat de snelste auto’s er momenteel het slechtste voor staan. Alonso heeft absoluut niet de snelste auto maar wel de beste papieren. Het wordt heel spannend. Wanneer Jenson Button en Vettel hun teamgenoten willen en kunnen helpen, maken respectievelijk Hamilton en Webber nog een goede kans. Maar ik gok toch dat Alonso gaat winnen.”

Gijs van Lennep, voormalig Formule 1-coureur: „Ik heb het liefst dat Vettel wint, hij is mijn favoriet. Dat gaat niet meer gebeuren maar hij was dit jaar wel de snelste en had zelfs allang wereldkampioen kunnen zijn. Hij is alleen nog een beetje jong en daardoor heeft hij een paar hele domme fouten gemaakt. Wanneer Red Bull het slim speelt, wordt Webber kampioen. Ze moeten zorgen dat hij voorop rijdt, Vettel als tweede en Alonso daar achteraan. Vettel kan Webber dan een beetje helpen. Dat mag natuurlijk niet maar Massa heeft Alonso eerder ook geholpen. Natuurlijk zou ook Massa dat weer kunnen doen maar hij is toch iets zwakker terwijl Webber en Vettel gelijkwaardige coureurs zijn. Hamilton wordt het niet want in Button heeft hij een maatje dat niet goed genoeg is. Het gaat dus tussen Alonso en Webber en ik neig te zeggen dat Webber wint.”

Jan Lammers, voormalig Formule 1-coureur: „Wanneer je naar de trend kijkt van het gehele jaar, zou je verwachten dat Webber gaat winnen. Alonso maakt echter de meeste kans, hij heeft het momentum. Daarbij heeft hij helemaal niets te verliezen. Niemand had van hem verwacht dat hij het dit jaar nog zo goed zou doen. Hij kan dus lekker vrij rijden. Als hij het niet redt om wereldkampioen te worden, vindt iedereen hem knap omdat hij toch zo dichtbij is gekomen. Wint hij wel, dan is hij helemaal de ster. Ja, ik denk Alonso.”

Allard Kalff, Formule 1-commentator en voormalig autocoureur: „Alonso heeft de beste papieren maar aan het begin van dit seizoen heb ik gezegd dat Webber wereldkampioen zou worden en ik vind het laf om nu iets anders te zeggen. Webber moet [morgen] wel even de Grote Prijs van Brazilië winnen om dat te bereiken. Maar als je ziet hoeveel hij dit jaar al heeft gewonnen, is het ook helemaal niet onlogisch dat hij komend weekend weer zou winnen. Wanneer Webber vervolgens ook de laatste race op zijn naam weet te schrijven, wordt hij gewoon wereldkampioen en daar geloof ik nog steeds in.”

Jos Verstappen, voormalig Formule 1-coureur: „Als ik de laatste vier races bekijk, denk ik dat Alonso er heel goed voor staat. Maar het blijft koffiedik kijken. Het gaat mijn inziens nog tussen twee mannen. Degene die bovenaan staat, maakt natuurlijk de meeste kans. Dat kan na komend weekend echter alweer anders zijn. Dat is het leuke van de Formule 1 en dit jaar is het wel heel erg spannend.”

    • Shari Kiljan