Drie kniebuigingen

Thijs Wolzak kijkt wekelijks binnen op een bijzondere plek.

None

Wie Wim van Zinnen (53), badmeester in Penitentiaire Inrichting Alphen aan den Rijn, een gevangenis en huis van bewaring, met een capaciteit voor 362 mannelijke gedetineerden.

Waarom Vandaag, 6 november, openen 48 gevangenissen, tbs-klinieken en justitiële jeugdinrichtingen hun poorten voor het publiek. Doel van de Nationale Open Dag is bezoekers een indruk te geven van het leven en werken achter tralies.

Waar Het entreegebied van de badafdeling van PI Alphen aan den Rijn. Alle gedetineerden worden hier bij aankomst en vertrek door Wim van Zinnen en zijn vier collega-badmeesters gecontroleerd. De term ‘badmeester’ dateert uit de tijd dat gedetineerden bij aankomst in bad gingen. Dat gebeurt niet meer, zegt oud-profvoetballer Van Zinnen: „Ze kunnen nu douchen in hun cel.”

Als er diverse gedetineerden tegelijk arriveren, gebruiken de badmeesters winkelwagentjes om de eigendommen uit elkaar te houden. De badmeesters selecteren op basis van de zogeheten ‘Goederen op cel’-lijst. Spullen die niet mee mogen, worden bewaard in een kluis of in een fouilleringszak, zoals Van Zinnen op de foto in handen heeft. Een bescheiden vogelkooi of een aquarium met vissen mag mee op cel. Verboden zijn telefoons en wat Van Zinnen „contrabande” noemt – drugs en wapens.

In de cellen naast de entree moeten nieuwe gedetineerden zich volledig uitkleden voor een visitatie. De badmeesters zien af van een rectaal toucher. „Drie kniebuigingen is meestal voldoende”, zegt Van Zinnen.

En dat bordje boven de metaaldetectiepoort met de tekst ‘I’ll be back’? „Een grapje van de badmeesters”, lacht Van Zinnen. „We hebben veel vaste klanten.”

    • Thijs Wolzak