Dr. Zeepaard kookt spinazie

de proefjesfabriek

Als je spinazie lang kookt, worden de blaadjes dof donkergroen. Hoe kan dat? Dr. Zeepaard zocht het uit met twee pannetjes en wat water en melk.

Wat heb je nodig? Twee pannetjes, spinazie, melk, water, twee borden, een schuimspaan een gasfornuis, lucifers, een klok en je vader, moeder of een andere volwassene.

Wat moet je doen? - Doe een laag water in het ene pannetje en een laag melk in het andere pannetje.

- Vraag de volwassene om het water en de melk op het fornuis tot het kookpunt en laat de pannetjes dan zachtjes staan pruttelen.

- Doe nu een klein handje spinazie in elke pan en laat alles nog tien minuten pruttelen. Draai dan het gas uit en laat de blaadjes een paar minuten in het vocht rond dobberen.

- Vis de blaadjes daarna met de schuimspaan op en leg ze op de twee borden. Welke zijn het helderst groen gebleven?

Hoe kan dat? Als je spinazie lang kookt, gaan de bladeren stuk en komen er zuren vrij. Die maken ook het water zuur, en daar kunnen de blaadjes slecht tegen. De bladgroen-cellen (‘chlorofyl’, heet dat officieel) die de blaadjes groen maken, gaan er van kapot. Zo wordt de spinazie doffer en het water groen

In melk zit een soort antizuur (een ‘base’) die het zuur weghaalt. Daardoor blijft de spinazie in melk frisser groen. Maar ja, Dr. Zeepaard fruit gewoon een uitje en doet er al omscheppend handjes spinazie bij. Lekkerder en gezonder.

Margriet van der Heijden

Ontleend aan Boem van Felix Eijgenraam

    • Margriet van der Heijden