De Vries snelste op 5 km na een bizar slot

Bob de Vries is gisteravond in Heerenveen op curieuze wijze nationaal kampioen geworden op de vijf kilometer. De 25-jarige rijder, van huis uit vooral marathonschaatser, profiteerde optimaal van een incident tussen Bob de Jong en Wouter Olde Heuvel. De Jong, die leek af te stevenen op de titel, raakte op de laatste kruising de schaats van Olde Heuvel, waardoor die uit balans raakte. De Jong werd gediskwalificeerd, Olde Heuvel miste door de „tackle van achteren”, zoals hij de actie omschreef, de eindtijd van De Vries (6.22,29) op minder dan een halve seconde. „Dit kan mij zomaar mijn titel hebben gekost”, meende Olde Heuvel.

Maar ook De Jong zelf vond dat hij een kans had laten liggen. „Ik heb mijzelf een titel door de neus geboord. Ik had niet achter Wouter langs moeten kruisen.”

Ondanks het incident viel er op de zege van De Vries weinig af te dingen. De vijf kilometer had veel weg van een overval van de marathonrijders op hun langebaancollega’s. Jorrit Bergsma, ploeggenoot van De Vries bij de BAM-ploeg van Jillert Anema, eindigde als derde, Robert Bovenhuis, ook al een marathonschaatser, werd vierde. Zij profiteerden optimaal van de afwezigheid van Sven Kramer, die de afgelopen vier jaar onverslaanbaar was op deze afstand. „Er moest toch wat nieuws komen nu Sven weg is”, zei De Vries lachend. „We laten zien hoe hoog het niveau in het marathonschaatsen is. Dat wordt wel een beetje onderschat.”

Zijn coach Anema wees fijntjes op het feit dat marathonrijders in de aanloop naar de grote toernooien in Thialf niet mogen trainen op die ijsbaan, in tegenstelling tot de langebaanschaatsers. Zelfs als er maar tien man op het ijs staan, zijn de marathonrijders niet welkom omdat ze niet beschikken over de juiste licentie. Dat steekt, erkent Anema toe. „Marathonschaatsers dwingen respect af door de langebaanschaatsers pijn te doen op hún afstand, de vijf kilometer. Dat de marathonrijders hier succes hebben komt omdat het hele goeie schaatsers zijn.”

De Vries verwacht dat hij door zijn succes minder tijd zal hebben voor de marathons. Met zijn titel plaatste hij zich voor de wereldbekerwedstrijden, die volgende week beginnen. Maar zijn ploegleider Anema denkt daar heel anders over. „Rust? Nergens voor nodig. Morgen [vandaag, red.] rijdt de hele ploeg gewoon de marathon in Utrecht. ’s Middags een vijf kilometer, dan ’s avonds gewoon een marathon rijden. Geen cissy-gedrag; marathonrijders moeten uitstralen dat ze bikkels zijn.”

De nationale titels op de 500 meter gingen gisteren naar Ronald Mulder, voor het eerst, en Margot Boer. Mulder (35,12 en 35,11) was over twee races iets sneller dan Jan Smeekens, de kampioen van de laatste drie jaar. Boer kreeg de meeste tegenstand van Laurine van Riessen.